Με την Αντικαπιταλιστική Αριστερά της Ισπανίας

Την περασμένη Παρασκευή 11 Νοέμβρη, βρέθηκα στη Μαδρίτη μετά από πρόσκληση των συντρόφων της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς για να συμμετάσχω στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωσή τους. Η Αντικαπιταλιστική Αριστερά είναι μια καινούργια οργάνωση της ισπανικής ριζοσπαστικής Αριστεράς. Ιδρύθηκε μόλις το 2008 όταν ο αρχικός της πυρήνας  που ονομαζόταν Espacio Alternativo, αποχώρησε από την Ενωμένη Αριστερά (πρόκειται για συμμαχία αριστερών κομμάτων με βασική συνιστώσα το ισπανικό ΚΚ). Με κορμό τους  ακτιβιστές της 4ης Διεθνούς , η Αντικαπιταλιστική Αριστερά έχει συσπειρώσει κάποιες εκατοντάδες ακτιβιστές των κινημάτων, μεταξύ των οποίων και του κινήματος 15Μ (είναι οι ισπανοί Αγανακτισμένοι). Πρόκειται για μια πολύ νεανική οργάνωση (η ηγετική ομάδα της δεν είναι παραπάνω από 35 χρονών), που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην παρέμβαση στα κινήματα.

Από τα εκλογικά αποτελέσματα της 20ης Νοεμβρίου οι σύντροφοι δεν περιμένουν πολλά. Έτσι κι αλλιώς είναι βέβαιο ότι το δεξιό Λαϊκό Κόμμα θα καταγάγει εκλογικό θρίαμβο. Ωστόσο, μέσω της εκλογικής καμπάνιας   επιδιώκουν να κάνουν γνωστή την οργάνωσή τους πιο γνωστή στο ευρύ κοινό. Από τις ωραίες στιγμές της καμπάνιας τους ήταν η παρέμβαση στο χρηματιστήριο της Βαρκελώνη την οποία μπορείτε να δείτε εδώ: http://vimeo.com/31946942 Στο πανό γράφει «Συμπαράσταση στο λαό της Ελλάδας». Για τη συγκέντρωση της Παρασκευής, στην οποία συμμετείχαν περίπου 250 άτομα, οι ισπανόφωνοι μπορούν αν διαβάσουν αναλυτικό ρεπορτάζ εδώ:  http://www.anticapitalistas.org/Cronica-del-mitin-central-de

Η γενική αίσθηση που αποκόμισα  είναι ότι έχουμε να κάνουμε με μια πολύ ενδιαφέρουσα προσπάθεια που, αν μη τι άλλο ,αποπνέει φρεσκάδα και κινηματική νιότη.

Γιάννης Αλμπάνης 13/11/11

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Shares