Τζαουάντ Αλ Χατίμπ: Ηφαίστειο η Συρία


Από τη σημερινή Εποχή. Στη φωτογραφία κινητοποίηση της Ένωσης Ελεύθερων Σύρων Φοιτητών στη Νταράγια στις 31/8/12.

Ο Τζαουάντ Αλ Χατιμπ, στέλεχος της συριακής αντιπολίτευσης, είναι ο εκπρόσωπος τύπου της Ένωσης των Ελεύθερων Σύρων Φοιτητών. Συμμετείχε από την αρχή στην εξέγερση ενάντια στο καθεστώς Άσαντ. Για τη δράση του αυτή διώχθηκε και αναγκάστηκε να καταφύγει στην Τουρκία πριν από πέντε μήνες.

Η Ένωση Ελεύθερων Σύρων Φοιτητών ( http://www.facebook.com/Union.Of.Syrian.Free.Students?ref=ts) ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 2011 και οι στόχοι της σύμφωνα με τη διακήρυξή της είναι: ο συντονισμός όλων των αντιπολιτευόμενων φοιτητών, η οργάνωση διαδηλώσεων και άλλων ειρηνικών διαμαρτυριών ενάντια στο καθεστώς Άσαντ, η από κοινού δράση με άλλες επαναστατικές ομάδες για την ανατροπή του απονομιμοποιημένου καθεστώτος με παράλληλε διατήρηση της εθνικής ενότητας, καθώς και η οικοδόμηση ενός λαϊκού, δημοκρατικού και πλουραλιστικού συστήματος που θα διασφαλίσει την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και την ισότητα για όλους τους Σύρους πολίτες.

Η συνέντευξη με τον Τζαουάντ Αλ Χατίμπ έγινε τηλεφωνικά στις 31/8/12. Οι απόψεις που διατυπώνει φαίνεται ότι εκφράζουν μεγάλο μέρος της κοσμικής συριακής αντιπολίτευσης.

Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να μού περιγράψετε σε λίγες γραμμές τη δράση της οργάνωσής σας.

Η κατάσταση στη Συρία είναι πολύ δύσκολη και πολύ περίπλοκη. Μέσα όμως σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, οι φοιτητές επιμένουν να διαδηλώνουν και να οργανώνουν ειρηνικές διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα. Την τελευταία εβδομάδα οργανώσαμε διαδηλώσεις στη Δαμασκό, τη Χάμα, την Ντάρα. Την επόμενη βδομάδα ξεκινάμε την καμπάνια «Η Συρία είναι για εμάς». Η καμπάνια αυτή θα συμπεριλάβει διαδηλώσεις, διανομή τροφίμων, ενέργειες για τα μίντια κ.α. Θα εστιάσουμε τόσο στις μειονότητες όσο και στους άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας και του στρατού. Θέλουμε να τους δείξουμε ότι το μέλλον της Συρίας θα είναι ευοίωνο για όλους, θέλουμε να τους κάνουμε να αισθανθούν ασφαλείς και να ενεργοποιηθούν στον αγώνα για τη νέα Συρία. Η Συριακή Επανάσταση θα ωφελήσει κάθε πολίτη της χώρας ανεξάρτητα από την περιοχή στην οποία ζει ή τη θρησκεία στην οποία ανήκει. Αστυνομικοί, γιατροί, στρατιώτες, όλοι έχουν τη θέση τους στη νέα Συρία. Αυτό είναι το θετικό μήνυμα που θέλουμε να τους στείλουμε.

Αλλά περί τίνος πρόκειται; Τι είναι αυτή η «νέα Συρία» στην οποία αναφέρεστε; Ποια είναι τα βασικά αιτήματα σας;

Μέχρι τώρα οι πολίτες της Συρίας δεν είχαν κανένα δικαίωμα. Η κυβέρνηση μπορούσε να συλλάβει αυθαίρετα ή να σκοτώσει τον οποιοδήποτε. Στη νέα Συρία θα ανήκουμε όλοι, μιας και όλοι θα έχουμε ίσα δικαιώματα. Κανένας δεν θα έχει παραπάνω δικαιώματα από τον άλλο. Η δημοκρατία θα αντικαταστήσει τη δικτατορία και το κράτος θα είναι κοσμικό. Θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε όλοι μαζί για να χτίσουμε μια καινούργια χώρα.

Στη «νέα Συρία» θα εγγυηθείτε τα δικαιώματα των μειονοτήτων, των αλεβιτών, των χριστιανών, των Κούρδων;

Προσωπικά ανήκω σε μειονότητα, είμαι Κούρδος και συμμετέχω στην επανάσταση. Είμαι μάλιστα από αυτούς που την ξεκίνησαν. Η νέα Συρία θα είναι η πατρίδα μου και νιώθω ότι θα ανήκω σε αυτήν περισσότερο απ’ ό,τι στο παρελθόν. Στα σχέδια μας για τη νέα Συρία περιλαμβάνονται όλοι και θα εγγυηθούμε την ασφάλεια όλων. Δεν θα επιτρέψουμε στον ισλαμικό εξτρεμισμό να ελέγξει την κατάσταση μετά την πτώση του καθεστώτος. Δεν υπάρχει λόγος για τον οποιοδήποτε να φοβάται για το μέλλον της Συρίας. Η νέα Συρία θα είναι ένα καλύτερο μέρος όχι μόνο για τους σουνίτες, αλλά και για τους χριστιανούς, τους Κούρδους και τους αλεβίτες. Θα είναι καλύτερο μέρος για όλους.

Αν κατάλαβα καλά, η οργάνωσή σας επιλέγει τη μη βίαιη αντίσταση στο καθεστώς Άσαντ. Ωστόσο, άλλες ομάδες, όπως ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός, διεξάγουν μια ένοπλη εκστρατεία εναντίον του καθεστώτος. Γιατί εσείς έχετε κάνει αυτήν την επιλογή και τι πιστεύετε για όσους έχουν επιλέξει τη βίαιη αντίσταση;

Ο λαός της Συρίας δεν είχε πάρει τα όπλα ακόμα κι εφτά με οχτώ μήνες μετά την έναρξη της επανάστασης. Ο κόσμος αναγκάστηκε να πάρει τα όπλα για να προστατεύσει τη ζωή του. Εμείς ως μη βίαιη οργάνωση δεν εστιάζουμε μόνο στην πτώση του καθεστώτος, αλλά και στην ανοικοδόμηση της Συρίας μετά την πτώση του καθεστώτος. Αυτοί που συμμετέχουν στις ένοπλες ομάδες είναι άνθρωποι σαν εμάς, που αναγκάστηκαν να πάρουν τα όπλα για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους. Μάλιστα μερικές φορές συντονιζόμαστε μαζί τους. Η συριακή κοινωνία είναι ιστορικά μια ειρηνική κοινωνία. Γι’ αυτό για μεγάλο διάστημα ο κόσμος προσπάθησε να κρατήσει ειρηνικές τις διαμαρτυρίες. Όμως αναγκάστηκε να αμυνθεί.

Ωστόσο, φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή δρουν στο πλευρό της συριακής αντιπολίτευσης πολλοί ξένοι μαχητές, με ιδιαίτερη παρουσία της Αλ Κάιντα. Πολλοί στη Δύση φοβούνται ότι η εξέγερση θα οδηγήσει εντέλει στην επιβολή ενός εξτρεμιστικού φανατικού καθεστώτος. Ποια είναι η δική σας προσέγγιση;

Η συριακή κοινωνία είναι πολύ μακριά από τις ριζοσπαστικές ισλαμικές απόψεις. Ακόμα και το 95% δεν έχουν σχέση με τον ισλαμικό ριζοσπαστισμό. Μόνο λίγοι μαχητές συμμερίζονται τέτοιες αντιλήψεις. Το ζήτημα όμως είναι ότι οι ξένες κυβερνήσεις ανοίγουν το δρόμο στους εξτρεμιστές, οι οποίοι έχουν δικά τους κανάλια ανεφοδιασμού, με το να μην παρέχουν όπλα, τροφή και χρήματα στις ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης. Έτσι η Αλ Κάιντα βρίσκει το χώρο να δρα στη Συρία, επειδή κανείς δεν στηρίζει τις άλλες ένοπλες ομάδες.

Η οργάνωσή σας, και γενικά η συριακή αντιπολίτευση, θα υποστήριζαν μια ξένη επέμβαση, όπως αυτή στη Λιβύη;

Ο λαός της Συρίας θα δεχτεί οποιαδήποτε βοήθεια, στρατιωτική ή όχι, από οποιονδήποτε. Ο λόγος είναι ότι πολύ απλά δεν μπορεί να αντέξει άλλο, αφού καθημερινά δολοφονείται κατά εκατοντάδες. Διεκδικούμε σταθερά το αίτημα για την επιβολή ζώνης πτήσεων, όπως έχει γίνει στο παρελθόν στη Λιβύη και το Ιράκ. Στην αρχή της επανάστασης ο λαός ήταν αντίθετος με τη διεθνή επέμβαση, αλλά πλέον δεν μπορεί να αντέξει άλλο την κατάσταση. Δεν έχει όπλα κατάλληλα για να αμυνθεί απέναντι στα κυβερνητικά αεροπλάνα και τη στρατιωτική μηχανή του καθεστώτος. Κατά συνέπεια, ο συριακός λαός ζητάει την οποιουδήποτε είδους διεθνή δράση – αίτημα που υποστηρίζω κι εγώ.

Ο συριακός εμφύλιος μοιάζει όλο και περισσότερο με πόλεμο δια αντιπροσώπων. Από τη μια μεριά η Σαουδική Αραβία και η Δύση υποστηρίζουν τους αντάρτες, και από τη άλλη, το Ιράν και η Ρωσία στέκονται στο πλευρό του καθεστώτος. Αυτή η κατάσταση, ακόμα και σε περίπτωση που νικήσετε με ξένη βοήθεια, δεν θα υπονομεύσει τη συριακή ανεξαρτησία;

Στην πραγματικότητα, η κατάσταση στη Συρία δεν είναι πλέον πολιτική. Περισσότερο μοιάζει με ηφαίστειο που εκρήγνυται ή τυφώνα. Οι διεθνείς κυβερνήσεις και οι άλλοι λαοί πρέπει να μας υποστηρίξουν, όχι με πολιτικές σκοπιμότητες. Είναι αλήθεια ότι το Ιράν και η Ρωσία υποστηρίζουν το καθεστώς. Αλλά πού είναι οι δικοί μας φίλοι; Οι δυτικές κυβερνήσεις λένε ότι υποστηρίζουν τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα παντού στον κόσμο. Εμάς όμως δεν μας υποστηρίζει κανείς.

Τη συνέντευξη πήρε ο Γιάννης Αλμπάνης

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Shares