Ταμέρ Φουάντ: Θα πάμε στην Ταχρίρ για να ξαναρχίσουμε την επανάσταση

Μια μέρα πριν από την πρώτη επέτειο της επανάστασης που έφερε το τέλος του Μουμπάρακ, φαίνεται ότι και πάλι στην πλατεία Ταχρίρ θα συμπυκνωθούν τα διλήμματα που αντιμετωπίζει η Αιγυπτιακή κοινωνία. Από τη μια μεριά, οι στρατιωτικοί και η ηγεσία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας (που μόλις θριάμβευσε στις βουλευτικές εκλογές) καλούν τον κόσμο να έρθει στην πλατεία για να γιορτάσει τη «νίκη της επανάστασης». Από την άλλη, τα κινήματα της επαναστατικής νεολαίας καλούν το λαό να διαδηλώσει στην Ταχρίρ και να παραμείνει στην πλατεία μέχρι να δοθεί τέλος στη στρατιωτική διακυβέρνηση.
Συνάντησα τον εικοσιπεντάχρονο Ταμέρ Φουάντ στο κέντρο του Καϊρου. Ο Φουάντ είναι ακτιβιστής του Κινήματος Νεολαίας 6 Απρίλη, της σημαντικότερης οργάνωσης της Αιγυπτιακής επαναστατικής νεολαίας. Νομίζω ότι η συζήτηση μαζί του αναδεικνύει με ενάργεια τις αντιλήψεις πολλών ακτιβιστών του κινήματος της Ταχρίρ

Γιάννης Αλμπάνης, Κάιρο 24/1/2012

Ένα χρόνο μετά την επανάσταση, τι άλλαξε και τι παραμένει το ίδιο στην Αιγυπτιακή κοινωνία;

Τίποτα δεν έχει αλλάξει. Τι έχει κάνει η επανάσταση για μας; Τίποτα μέχρι τώρα. Όποιος λέει τη γνώμη του, εξακολουθεί να συλλαμβάνεται.  Μετά τις 11 Φλεβάρη (ΣτΣ ημέρα της πτώσης του Μουμπάρακ) δεκαέξι χιλιάδες πολίτες έχουν περάσει από στρατοδικεία. Στην εξουσία είναι ακόμα το παλιό καθεστώς. Για την ακρίβεια, δεν πρέπει να λέμε το «παλιό καθεστώς» γιατί είναι το ίδιο καθεστώς που υπήρχε και πριν. Όσα συνέβησαν στην οδό Μοχάμανεντ Μαχμούντ (ΣτΣ τον περασμένο Νοέμβριο η οδός Μοχάμεντ Μαχμούντ που οδηγεί στο Υπουργείο Εσωτερικών, υπήρξε το θέατρο των αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών), το γεγονός ότι οι διαδηλώσεις παραμένουν παράνομες, η συνεχής βία κατά των διαδηλωτών, με κάνουν να αναρωτιέμαι για ποιο λόγο κάναμε την επανάσταση. Για να μας συλλαμβάνουν αν διαδηλώνουμε;

Τι πιστεύεις όμως για τις πρόσφατες εκλογές; Η γενική αίσθηση είναι ότι επρόκειτο για τις πιο δημοκρατικές εκλογές στην νεότερη πολιτική ιστορία της Αιγύπτου. Αυτό δεν σηματοδοτεί μια πραγματική αλλαγή;

Προσωπικά, δεν πιστεύω σε οτιδήποτε συμβαίνει κάτω από την εξουσία του SCAF (ΣτΣ πρόκειται για το κυβερνών Ανώτατο Συμβούλιο Ενόπλων Δυνάμεων, με επικεφαλής τον στρατηγό Μοχάμεντ Ταντάουι). Από μια άλλη σκοπιά, ήταν όντως οι πιο δημοκρατικές εκλογές που έχουν γίνει ποτέ στην Αίγυπτο. Ωστόσο, υπήρξαν και πολλές παραβιάσεις της εκλογικής νομοθεσίας. Για παράδειγμα, η προεκλογική καμπάνια έπρεπε να σταματήσει 48 ώρες πριν το άνοιγμα των καλπών. Τελικά, κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν έγινε, αλλά και κανένας δεν προσπάθησε να επιβάλει τους κανόνες. Ενώ γινόταν καμπάνια ακόμα και μέσα στα εκλογικά τμήματα, ούτε ο στρατός, αλλά ούτε και η αστυνομία έκαναν τίποτα για να τη σταματήσουν.

Όπως και να έχει, η Μουσουλμανική Αδελφότητα είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών. Τι πιστεύεις ότι θα κάνουν τώρα; Θα πιέσουν το SCAF για να επιταχυνθεί η δημοκρατική μεταβίβαση της εξουσίας ή θα αναζητήσουν ένα συμβιβασμό μαζί του στη βάση της νομής της εξουσίας;

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα δεν δρα. Αντιδρά στα γεγονότα. Θα περιμένουν να δουν τι θα γίνει στις 25 Γενάρη, και μετά θα εκφράσουν την άποψή τους. Στη συνέχεια, μπορούν πολύ εύκολα να αλλάξουν αυτό που θα πουν αρχικά.  Ας θυμηθούμε τι είχε γίνει στην αρχή της επανάστασης, στις 25 Γενάρη πέρσι. Αρχικά, η Αδελφότητα δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στην κινητοποίηση της Ταχρίρ. Έπειτα, και όταν πια είχε γίνει φανερό ότι η κινητοποίηση θα νικούσε, ένωσε τις δυνάμεις της μαζί μας. Σήμερα, η ηγεσία της Αδελφότητας λέει ότι στην επέτειο της 25ης Γενάρη πρέπει να γιορτάσουμε (ΣτΣ την πτώση του Μουμπάρακ) και όχι να διαμαρτυρηθούμε (ΣτΣ για τη συνέχιση της στρατιωτικής διακυβέρνησης). Η νεολαία όμως της Αδελφότητας είναι άλλη υπόθεση. Οι νεολαίοι θα είναι στην πλατεία για να διαδηλώσουν μαζί μας και να περιφρουρήσουν την κινητοποίηση. Αν η κινητοποίηση αποκτήσει δυναμική, η ηγεσία της Αδελφότητας θα δηλώσει και πάλι ότι συμμετέχει. Σε ό,τι αφορά τώρα τη σχέση της Αδελφότητας με το SCAF, όλοι πλέον συζητάνε για τη συμφωνία που έχουν συνάψει τα δύο μέρη για τη μεταβίβαση της εξουσίας. Η Αδελφότητα ήταν το πρώτο πολιτικό κόμμα που έκανε λόγο για «ασφαλή μεταβίβαση της εξουσίας». Αλλά αν τα καταφέρουμε, θα ξεχάσουν τα περί ασφαλούς μεταβίβασης, και θα στηρίξουν τους στόχους μας, δηλαδή την πλήρη απαλλαγή της χώρας από τη στρατιωτική εξουσία.

Άκουσα απλούς ανθρώπους που ζουν από τον τουρισμό να σας κατηγορούν, εσάς την επαναστατική νεολαία, ότι υπερβάλλετε, ότι έχετε γίνει πολύ βίαιοι απέναντι στην αστυνομία, ότι καταστρέφετε τον τουρισμό, και ότι από τη στιγμή που έπεσε ο Μουμπάρακ, πρέπει να μπει ένα τέλος στην επανάσταση. Τι απαντάτε σε αυτούς τους ανθρώπους;

Σήμερα οι Αιγύπτιοι αισθάνονται αποπροσανατολισμένοι. Τι πρέπει να κάνουν; Να συνεχίσουν τις διαδηλώσεις ή να τις σταματήσουν; Είναι αλήθεια ότι πολλοί άνθρωποι έχουν κουραστεί με την επανάσταση. Δεν διαφωνούν με τους σκοπούς της, αλλά θέλουν να γυρίσουν στις δουλειές τους, να πάρει πάλι μπρος η οικονομά, να επιστρέψει ο τουρισμός στο προηγούμενο επίπεδο του. Αλλά ποιος θα έρθει να επενδύσει όσο το SCAF είναι στην εξουσία; Κανείς. Το SCAF πρέπει να φύγει για να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας. Οι στρατιωτικοί είναι οι βασικοί υπεύθυνοι της οικονομικής δυσπραγίας. Αν φύγουν, όλα θα αλλάξουν. Αυτό προσπαθούν να κρύψουν τα media που διαρκώς παραπληροφορούν και αποπροσανατολίζουν τον κόσμο. Σε ό,τι αφορά τώρα τη βία, έχουμε κάθε δικαίωμα στην αυτοάμυνα, στην προστασία του εαυτού μας και των αδελφών μας που στέκονται δίπλα μας.

Ναι, αλλά το SCAF σε μια σχετικά πρόσφατη συνέντευξη τύπου σας κατηγόρησε ότι εσείς ξεκινήσατε τις βιαιότητες στην οδό Μοχάμεντ Μαχμούντ.

Ας κάνουμε μια σύγκριση της αστυνομίας με τη νεολαία. Τι όπλα έχουμε εμείς και τι έχει η αστυνομία. Λένε ότι ξεκινάμε εμείς τη βία. Πώς την ξεκινάμε; Με το τίποτα; Απλώς υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα μας να παραμείνουμε στην πλατεία. Άσε με να μείνω στην πλατεία, άσε με να πω τη γνώμη μου, άσε με να κάνω αυτό που θέλω, και όλα θα κυλίσουν ήρεμα. Αλλά αν μού επιτεθείς, θα προστατεύσω τον εαυτό μου. Δεν υποστηρίζω τους εμπρησμούς των κτιρίων. Τι έχουν όμως να πουν για όσα υπέφεραν οι αδελφές μας στην πλατεία; Τι έχουν να που για το κορίτσι που το ξεγύμνωσαν και το ξυλοκόπησαν οι αστυνομικοί στη Ταχρίρ; Αν συμβεί ξανά κάτι τέτοιο, δεν θα κουβεντιάσω για βία. Θα πάω να τους σταματήσω, έστω και αν το πληρώσω με τη ζωή μου. Δεν με ενδιαφέρει τι θα γίνει, αλλά δεν θα ξαναγγίξεις τα κορίτσια, δεν θα ξαναγγίξεις τις αδελφές μας. Μη με ρωτάς λοιπόν τίποτα για βία, όσο κάνουν όλα αυτά στις αδελφές μας.

Ποια θα είναι η στρατηγική του Κινήματος 6 Απρίλη από εδώ και πέρα; Θα κάνετε κάλεσμα στον κόσμο να παραμείνει στην Ταχρίρ και μετά τις 25 Γενάρη για να συνεχιστεί η διαδήλωση;

Δεν πρόκειται απλά για μια διαδήλωση. Η 25η Γενάρη δεν είναι μια μέρα για να την περάσουμε στην πλατεία πίνοντας καφέ και κάνοντας πλάκα με τους φίλους μας. Στις 25 Γενάρη θα πάμε στην Ταχρίρ για να συνεχίσουμε την επανάσταση, ή μάλλον για να ξαναρχίσουμε την επανάσταση. Ό,τι συνέβη μέχρι τώρα δεν ήταν επανάσταση, αλλά κάτι που απλώς έκανε τον κόσμο να συνειδητοποιήσει τα δικαιώματα του. Η πραγματική επανάσταση θα αρχίσει στις 25 Γενάρη.

Δεν φοβάσαι την αστυνομική βία; Τόσοι άνθρωποι δολοφονήθηκαν, τόσοι έχασαν τα μάτια τους…

Δεν έχω τίποτα να χάσω. Το μόνο που έχω να χάσω είναι η πατρίδα  μου. Και η πατρίδα μου αξίζει να πεθάνω γι’ αυτή, να χάσω τα μάτια μου γι’ αυτή, να χάσω τα πάντα για αυτή. Τώρα είναι η τελευταία μας ευκαιρία να μείνουμε ζωντανοί. Γι’ αυτό θα μείνουμε στην πλατεία.

2 σχόλια στο “Ταμέρ Φουάντ: Θα πάμε στην Ταχρίρ για να ξαναρχίσουμε την επανάσταση

  1. Μπράβο βρε Γιάννη, που μας μεταφέρεις τα νέα.

    Μπράβο στα παλικάρια της «6 Απρίλη». Η ψυχή μας είναι μαζί σας και μαζί με τον αγώνα σας, για να πετύχει επιτέλους τους βασικούς της στόχους η επανάσταση της 25 Γενάρη. Πολλά θα αλλάξουν σε όλη την Μεσόγειο και ίσως και παραπέρα αν τα καταφέρετε… Είστε παράδειγμα για πολλούς λαούς που υποφέρουν.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Shares