Ο λίβελος του Mega, ο πιο μεγάλος έπαινος για τον ΣΥΡΙΖΑ

tremi

 

Γράφω εν θερμώ. Μόλις έχω δει το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, το οποίο αφιέρωσε κανένα δεκάλεπτο σε έναν πραγματικό λίβελο εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Ύβρεις, συκοφαντίες, απειλές και πολλά πολλά ψέματα εκτοξεύτηκαν εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορήθηκε ότι απειλεί την ελευθερία του τύπου καθώς και ότι θέλει να φιμώσει τους δημοσιογράφους του μεγάλου καναλιού που πάντοτε παρουσιάζουν τις ειδήσεις με αντικειμενικότητα και παρρησία.

Κανονικά, θα ήταν ασυνήθιστη μια τέτοια επίθεση, που δεν κρατάει ούτε τα προσχήματα, από ένα μέσο ενημέρωσης εναντίον ενός μεγάλου πολιτικού κόμματος. Κάτι τέτοιο όμως δεν αποτελεί έκπληξη στην Ελλάδα του Μνημονίου, όπου τα μέσα ενημέρωσης και ο αστικός πολιτικός κόσμος επιστρατεύουν εναντίον της Αριστεράς όλο το αραχνιασμένο ιδεολογικό οπλοστάσιο του μετεμφυλιοπολεμικού αντικομμουνισμού. Ούτε αποτελεί βέβαια έκπληξη το ότι το Mega δεν απαντάει τίποτα για την ταμπακιέρα των καταγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ. Καμία απάντηση για το  αν μεγαλομέταχος του καναλιού συμπεριλαμβάνεται στη λίστα Λαγκάρντ,  για το πώς πήρε ο σταθμός το κολοσσιαίο δάνειο των 98 εκατομμυρίων το οποίο μάλιστα «μειώθηκε» κατά … 88 εκατομμύρια μια μέρα μετά την επίσημη ανακοίνωσή του στο ΧΑΑ, για το αν συμβαδίζει με τις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας η έκδοση δικαστικού πορίσματος από τον απολύτως αρμόδιο Γιάννη Πρετεντέρη. Κανείς δεν εκπλήσσεται, γιατί στα ΜΜΕ της μνημονιακής Ελλάδας οι κραυγές και η τρομοκρατία έχουν υποκαταστήσει πλήρως τα επιχειρήματα και την ορθολογική πολιτική συζήτηση.

Ωστόσο, αυτή τη φορά κάτι έχει αλλάξει σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Προς στιγμή, νόμισα ότι ήταν προσωπική μου αίσθηση. Βλέποντας όμως τις αντιδράσεις πολλών αριστερών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνειδητοποίησα ότι επρόκειτο περί κοινού αισθήματος. Δεν τους φοβόμαστε πλέον. Δεν παρακολουθούμε πια τα δελτία ειδήσεων με την αγωνία «μη μας σκίσουν».  Έχει γίνει συνείδηση στον κόσμο της Αριστεράς ότι τα ΜΜΕ είναι φερέφωνα του Μνημονίου, των πλουσίων, της διαπλοκής και της διαφθοράς· ότι έχουν κεντρικό ρόλο στην επίθεση που δέχονται «οι από κάτω» της Ελληνικής κοινωνίας τα τελευταία χρόνια· ότι αποτελούν τον κεντρικό πυλώνα του συστήματος εξουσίας της χώρας· και ότι, πράγμα που είναι μάλλον το σπουδαιότερο, ο μόνος τρόπος που έχει η Αριστερά για να μην την ξεσκίζουν κάθε βράδυ στις 8:00, είναι να λέει αυτά που θέλουν να ακούσουν «οι από πάνω»: «το Μνημόνιο είναι η μόνη λύση, οι μισθοί πρέπει να μειωθούν για να ανακτηθεί η ανταγωνιστικότητα, η Υγεία και η Παιδεία κοστίζουν πολύ,  οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι μετανάστες φταίνε για όλα, η Villa Amalias ήταν άντρο τρομοκρατών…»  Για τον κόσμο της Αριστεράς, ο λίβελος του Mega αποτελεί τον πιο μεγάλο έπαινο.

Δεν φοβηθήκαμε λοιπόν. Και όχι μόνο δεν φοβηθήκαμε, αλλά αυτή τη φορά αισθανθήκαμε υπερήφανοι για τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί επιτέθηκε με θάρρος στη διαπλοκή, γιατί κατονόμασε το Mega και το Μπομπολέικο και δεν μίλησε γενικώς, γιατί δεν τα «μάζεψε» όταν η διαπλοκή αμόλυσε τα σκυλιά του πολέμου, γιατί στην υπόθεση της λίστας δεν περιόρισε τις ευθύνες στον έτσι κι αλλιώς αποδιομπαίο τράγο Παπακωνσταντίνου, γιατί κατέδειξε ότι η φοροδιαφυγή δεν οφείλεται στην αβελτηρία των ελεγκτικών μηχανισμών, αλλά αποτελεί πολιτικά οργανωμένο σύστημα προστασίας των πλουσίων. Αισθανθήκαμε υπερήφανοι γιατί αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που θέλουμε. Ένας ΣΥΡΙΖΑ που συγκρούεται και δεν τα στρογγυλεύει, που λέει τους κλέφτες κλέφτες όσα ψηλά και αν βρίσκονται, που έχει τη βούληση να βάλει επιτέλους χέρι στον μονίμως αφορολόγητο πλούτο, που δείχνει ότι θέλει πραγματικά να αλλάξει τα πράγματα και όχι… να προσαρμοστεί ηπίως.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν ζητάει κανείς επίγειους παραδείσους. Να δώσει τη μάχη θέλουμε. Με ειλικρίνεια κι εντιμότητα. Αν υποκύψει, θα τον παρασύρει στην κατάρρευσή του το πολιτικό σύστημα. Αν πολεμήσει μέχρι τέλους, ίσως να μην καταφέρει εντέλει να ανοίξει δρόμο στην ελπίδα, εντούτοις, θα είχε τεράστια συνεισφορά στο να κερδίσει ο λαός μας τη χαμένη αξιοπρέπεια του.

Γιάννης Αλμπάνης

Ένα σχόλιο στο “Ο λίβελος του Mega, ο πιο μεγάλος έπαινος για τον ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Shares