Ο Μαχμούντ Αμπού Ράχμα από τη Γάζα: Η Χαμάς δεν χρησιμοποιεί τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες

Abu Rahma

Δημοσιεύτηκε στο left.gr στις 22/7/2014

Το left.gr συνομίλησε με τον Μαχμούντ Αμπού Ράχμα που ζει στην στην πόλη της Γάζας. Ο Μαχμούντ Αμπού Ράχμα είναι διευθυντής επικοινωνίας και διεθνών σχέσεων του Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα «Αλ Μεζάν». Το Αλ Μεζάν έχει καταγγείλει σε διεθνές επίπεδο την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων των κατοίκων της Γάζας από το Ισραήλ. Ταυτόχρονα, έχει στηλιτεύσει και την κυβέρνηση της Χαμάς για πράξεις αυθαιρεσίας.

Πώς θα περιγράφατε με λίγες λέξεις την κατάσταση στη Γάζα αυτή τη στιγμή;

Η κατάσταση είναι δραματική και χειροτερεύει κάθε λεπτό. Βρισκόμαστε στα γραφεία του Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα «Αλ Μεζάν» και καταμετρούμε τις απώλειες. Το τελευταίο διήμερο έχουμε περίπου 100 νεκρούς την ημέρα. Το 78% των νεκρών είναι άμαχοι. Και αυτό γιατί το Ισραήλ χτυπάει συνέχεια πολιτικούς στόχους, όπως σπίτια και νοσοκομεία.

Ποιο είναι το συναίσθημα που κυριαρχεί στους κατοίκους της Γάζας;

Κατά κύριο λόγο, οργή. Οργή εναντίον του ισραηλινού στρατού που επιτίθεται στους πολίτες και καταστρέφει σπίτια, δολοφονώντας ολόκληρες οικογένειες μέσα σ’ αυτά. Ταυτόχρονα, οι κάτοικοι της Γάζας νοιώθουν ματαίωση και αγανάκτηση με τη στάση της διεθνούς κοινότητας. Η διεθνής κοινότητα δεν έχει καταφέρει να κάνει τίποτα ουσιώδες για αυτούς, είτε σε ό,τι αφορά την κάλυψη των βασικών αναγκών τους είτε σε ό,τι αφορά τον τερματισμό αυτή της τρελής επίθεσης.  Ο πληθυσμός της Γάζας θέλει την εκεχειρία. Αλλά όλοι με μια φωνή λένε ότι δεν μπορεί να υπάρξει εκεχειρία χωρίς την άρση του παράνομου αποκλεισμού της Γάζας, που σκοτώνει έτσι κι αλλιώς ανθρώπους. Αγανακτούν με τη θέση των ΗΠΑ και των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών που υποστηρίξουν μια εκεχειρία όπως αυτή του 2012, χωρίς δηλαδή άρση του αποκλεισμού. Ειδικά για την Ευρώπη, που εναντιώνεται στον αποκλεισμό, ο κόσμος αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν να υποστηρίζει ένα σχέδιο που προβλέπει τη συνέχιση του αποκλεισμού, αυτής της καταπάτησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων των πολιτών της Γάζας.

Υπάρχει κάποιο σημείο στη Γάζα που θεωρείται ασφαλές για τους αμάχους;

Όχι, πουθενά. Έχουμε καταμετρήσει 400 σπίτια που έχουν χτυπηθεί ηθελημένα κατ’ ευθείαν από τον ισραηλινό στρατό. Περίπου 3.000 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές. Σήμερα πήραμε μια αναφορά από το Μπέιτ Χανούν για τραυματισμό μέσα σε σχολείο. Πλέον, πολλοί άνθρωποι δεν εγκαταλείπουν τα σπίτια τους γιατί δεν υπάρχει ασφαλές μέρος να πάνε.

Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας ως ανθρώπινη ασπίδας. Εσείς, που ζείτε κι εργάζεστε στη Γάζα, τι λέτε για αυτήν την κατηγορία;

Μπορώ να διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει κανένας εξαναγκασμός του άμαχου πληθυσμού. Οι άμαχοι ούτε πιέζονται να κάνουν συγκεκριμένα πράγματα ούτε καθοδηγούνται να πάνε σε συγκεκριμένα σημεία. Αντιθέτως, γίνονται εκκλήσεις να παραμείνει ο κόσμος στα σπίτια του για τη δική του ασφάλεια. Δεν έχουμε λάβει καμία αναφορά ότι ένοπλοι άνοιξαν πυρ από θέση κοντά σε πολιτικό στόχο. Βλέπουμε ότι οι παλαιστίνιοι ένοπλοι έχουν δημιουργήσει υπόγειες υποδομές, τις οποίες χρησιμοποιούν για να μάχονται. Ο ισραηλινός στρατός έχει εκνευριστεί από τη δυσκολία του να χτυπήσει τους μαχητές σε αυτά τα υπόγεια καταφύγια. Γι’ αυτό στοχοποιούν τους αμάχους. Ζω στη Γάζα. Δεν είμαι ανθρώπινη ασπίδα. Και δεν θα επιτρέψω να χρησιμοποιηθούν τα παιδιά μου ως ανθρώπινη ασπίδα. Τα περί ανθρώπινης ασπίδας είναι ψέμα με το οποίο επιχειρούν να δικαιολογήσουν εγκληματικές πράξεις.

Τη συνέντευξη πήρε ο Γιάννης Αλμπάνης

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Shares