Σέρτζιο Γιάχνι: Η εισβολή στη Γάζα, φυγή προς τα μπρος του Νετανιάχου

sergio

Δημοσιεύτηκε στο left.gr στις 18/7/2014

Το left.gr συνομίλησε με τον ισραηλινό ακτιβιστή Σέρτζιο Γιάχνι, διευθυντή του Εναλλακτικού Κέντρου Πληροφόρησης στην Ιερουσαλήμ. Το Εναλλακτικό Κέντρο Πληροφόρησης είναι μια κοινή αραβοϊσραηλινή οργάνωση που ιδρύθηκε το 1984. Αγωνίζεται σθεναρά ενάντια στην κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ. Πρωταγωνιστεί στο ισραηλινό αντιπολεμικό κίνημα.

Γιατί η κυβέρνηση Νετανιάχου αποφάσισε χτες βράδυ την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Γάζα; Γιατί η χερσαία εισβολή αυτή τη στιγμή;

Αν σκεφτούμε το ζήτημα με τη λογική της ισραηλινής κυβέρνησης, θα διαπιστώσουμε ότι δεν είχε άλλη επιλογή από την χερσαία επέμβαση. Εδώ κι ένα μήνα η κυβέρνηση είναι επικεντρωμένη στην εξουδετέρωση της Χαμάς στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα. Μπήκαν σε ένα πλαίσιο στο οποίο τελικά δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση από την επέκταση του πολέμου στη Γάζα. Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή επιχειρεί φυγή προς τα μπρος για να αποφύγει την πίεση των ακροδεξιών στοιχείων της.

Δηλαδή δεν υπάρχουν πραγματικοί στρατιωτικοί στόχοι της επιχείρησης; Μόνο οι πολιτικοί ελιγμοί οδήγησαν στη χερσαία εισβολή;

Αυτή είναι η πιο λογική εξήγηση τούτη τη στιγμή. Τι ακριβώς προσπαθεί να πετύχει το Ισραήλ στη Γάζα; Ποιος είναι ο στόχος του πολέμου; Κανείς δεν ξέρει. Πρόκειται για έναν πολιτικό ελιγμό που συνδέεται στενά με την κατάσταση στο εσωτερικό της κυβέρνησης, δηλαδή την αντιπαράθεση μεταξύ δεξιών και ακροδεξιών. Όλοι γνωρίζουν ότι η στρατιωτική εικόνα στο τέλος του πολέμου θα είναι παρόμοια με εκείνην της αρχής του.

Από αυτά που μόλις είπατε, καταλαβαίνω ότι δεν θεωρείτε πιθανό να καταφέρει το IDF (ισραηλινός στρατός) μια αξιοσημείωτη συρρίκνωση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Χαμάς, μέσω της καταστροφής των τούνελ και των αποθηκών όπλων.

Για να πληγεί πραγματικά η Χαμάς, θα πρέπει να γίνουν στρατιωτικές επιχειρήσει σε πυκνά κατοικημένες περιοχές, όπως η Ράφα. Κάτι τέτοιο όμως θα σήμαινε βαρύ ανθρώπινο και πολιτικό κόστος. Φαίνεται λοιπόν ότι είναι πιο πιθανό οι όποιες επιχειρήσεις να περιοριστούν στη μεθόριο. Επομένως, τα αποτελέσματα δεν θα είναι εντυπωσιακά.

Είναι αλήθεια ότι το βασικό πρόβλημα του Νετανιάχου είναι η άνοδος του κόμματος του υπουργού Εξωτερικών Λίμπερμαν (ΣτΣ πρόκειται για το Γισραέλ Μπεϊτέινου, που άνετα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί φασιστικό), το οποίο μπορεί στις επόμενες εκλογές να βγει στην πρώτη θέση;

Το μεγάλο πρόβλημα του Νετανιάχου δεν είναι μελλοντικό, αλλά σημερινό. Με τη διάσπαση του Λικούντ, το κόμμα του Νετανιάχου είναι τώρα μικρότερο από αυτό του υπουργού Οικονομικών Γιαΐρ Λαπίντ (ΣτΣ πρόκειται για το κεντρώο Γιες Ατίντ). Αλλά και μέσα στο Λικούντ έχει διαμορφωθεί ακροδεξιά πλειοψηφία. Ο Νετανιάχου ως πρόσωπο μπορεί να κερδίσει τις εκλογές, αλλά είναι πιθανό να χάσει σύντομα το κοινοβουλευτικό παιχνίδι. Ο βασικός φόβος του είναι η ένωση της δεξιάς πτέρυγας του Λικούντ με το κόμμα του Λίμπερμαν.

Ποια είναι η αντίδραση της ισραηλινής κοινωνίας απέναντι στο νέο πόλεμο με τους Παλαιστίνιους; Είναι αλήθεια ότι η μεγάλη πλειονότητα των Ισραηλινών τον υποστηρίζει;

Προς το παρόν, η μεγάλη πλειονότητα των Ισραηλινών υποστηρίζει τη στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα. Είναι πολύ ισχυρή αποδοχή των κυβερνητικών επιλογών. Από την άλλη, ισχυροποιείται το στρατόπεδο της ειρήνης. Έχουν οργανωθεί διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Τελ Αβίβ, την Ιερουσαλήμ, τη Χάιφα και αλλού. Προγραμματίζουμε επίσης μια μεγάλη διαδήλωση αυτό το Σάββατο. Το κίνημα συνεχίζει τη δράση του παρά το έχει δεχτεί πολλές βίαιες επιθέσεις από ακροδεξιούς εθνικιστές.

Τη συνέντευξη πήρε ο Γιάννης Αλμπάνης

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Shares