varou-780x430

Θα πάρει απάντηση ο Βαρουφάκης;

Δημοσιεύτηκε στο Το Κόκκινο και το Μαύρο τον Φεβρουάριο του 20021

Είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη η χειρότερη που έχουμε δει στα μεταπολιτευτικά χρονικά; Η απάντηση δεν είναι εύκολη γιατί οι όποιες συγκρίσεις μπαίνουν στην προκρούστειο κλίνη της μνήμης, η οποία λειτουργεί πάντοτε επιλεκτικά. Έχω, όμως, την αίσθηση ότι ενδεχομένως η απάντηση να μην έχει τελικά και τόσο σημασία. Γιατί (πρέπει να) μας αρκεί ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι μια αφόρητη νεοφιλελεύθερη αυταρχική κυβέρνηση που υπηρετεί τα συμφέροντα των πλουσίων σε βάρος των φτωχών. Μια κυβέρνηση που διεξάγει πόλεμο εναντίον των προσφύγων και μετέρχεται μεθόδους ασφυκτικού ελέγχου της Ενημέρωσης που θυμίζουν καθεστώς Όρμπαν.

Είναι η χειρότερη; Δεν ξέρω. Μου αρκεί ότι είναι πάρα πολύ κακή κυβέρνηση της οποίας η πτώση θα είναι προς όφελος της κοινωνικής πλειονότητας.

Τι θα την αντικαταστήσει;

Να πέσει, λοιπόν. Αλλά τι θα την αντικαταστήσει; Αυτό το «τι» έχει να κάνει με το πρόγραμμα που θα εφαρμόσει η όποια κυβέρνηση διαδεχτεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το «να πέσει ο Μητσοτάκης» χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις και διευκρινήσεις:

  • Πρώτον αποτελεί τον πιο σίγουρο δρόμο για να μην πέσει, γιατί χωρίς θετική εναλλακτική λύση τα πράγματα πολύ δύσκολα αλλάζουν.
  • Δεύτερον, ακόμα και αν κάποια στιγμή η αναπόφευκτη φθορά της εξουσίας οδηγήσει την κυβέρνηση στην πτώση, είναι εξαιρετικά πιθανό να έχουμε αλλαγή των προσώπων στους θώκους της εξουσίας, αλλά να συνεχιστεί η ίδια πολιτική ή μια διαφορετική εκδοχή της, που δεν θα αλλάζει όμως την ουσία της. Το έχουμε δει πολλές φορές στο παρελθόν με το δίπολο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, το είδαμε και με τον ΣΥΡΙΖΑ που εφάρμοσε εντέλει το Μνημόνιο.

Το θολό τοπίο του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί διαρκώς τις δυνάμεις της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς σε συνεργασία για τη δημιουργία μιας «προοδευτικής κυβέρνησης» που θα αντικαταστήσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αν αφήσουμε στην μπάντα το μείζον ζήτημα της αξιοπιστίας (το οποίο δεν είναι και το ισχυρό χαρτί της Κουμουνδούρου…), το ζήτημα είναι ότι δεν δίνονται και πολύ σαφείς πληροφορίες σχετικά με ποια θα μπορούσε να είναι η προγραμματική βάση αυτής της συμμαχίας. Τι ακριβώς θα θελήσει να εφαρμόσει μια «προοδευτική κυβέρνηση»; Εννοώ ποια συγκεκριμένη πολιτική θα ακολουθήσει, ποια μέτρα θα πάρει, ποιες δεσμεύσεις θα αναλάβει. Και όχι μόνο τι ακριβώς θα κάνει, αλλά και πώς ακριβώς θα το κάνει. Ποιες είναι οι προτεραιότητες, ποια τα χρονοδιαγράμματα, ποια τα κόστη και πού θα βρεθούν τα χρήματα; Απαντήσεις κατά καιρούς ανασύρονται από τα κομματικά ντοκουμέντα. Αλλά αυτό που μετράει είναι ο δημόσιος λόγος του κόμματος. Και στο δημόσιο λόγο το τοπίο είναι θολό.

Η τοποθέτηση Βαρουφάκη

Στη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας, ο Γιάνης Βαρουφάκης έθιξε ακριβώς το ζήτημα του προγράμματος μιας κυβέρνησης που θα αντικαθιστούσε τη Νέα Δημοκρατία. Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 ανέφερε μια σειρά από ενδεικτικά μέτρα που θα έπρεπε να πάρει μια «άλλη» κυβέρνηση, ρωτώντας τον ΣΥΡΙΖΑ αν συμφωνεί.

Συγκεκριμένα:

  • Θα επιστρέψουμε την Αττική Οδό στο Δημόσιο το 2024;
  • Θα καταργήσουμε το Χρηματιστήριο Ενέργειας και το σύστημα target model, που επιτρέπει στα ιδιωτικά μονοπώλια να στέλνουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ στη στρατόσφαιρα;
  • Θα πετάξουμε τα αρπακτικά έξω από τις υποδομές ύδρευσης από το νερό μας;
  • Θα καταργήσουμε τον ΗΡΑΚΛΗ κόντρα στα funds ώστε να προστατευτεί το μικρομάγαζο κι η πρώτη κατοικία;
  • Θα προχωρήσουμε σε Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή του Κατώτατου Μισθού και των Κοινωνικών Επιδομάτων.

Θα μπορούσε κανείς να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει με τα μέτρα που προτείνει ο Βαρουφάκης. Θα μπορούσε επίσης να διατυπώσει την αμφιβολία αν τα μέτρα αυτά είναι εφαρμόσιμα μέσα στο καθεστώς της ΟΝΕ. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, η πρότασή του χρήζει απαντήσεων γιατί τοποθετείται με καθαρό τρόπο σε ένα μείζον ζήτημα της συγκυρίας. Ο προγραμματικός διάλογος και η αντιπαράθεση επί του συγκεκριμένου θα έπρεπε να είναι η πεμπτουσία μιας πολιτικής που αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερή ή προοδευτική. Φευ! Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπήκε στον κόπο να δώσει καμία απάντηση. Η θυμωμένη ασάφεια του «να φύγει ο Μητσοτάκης» είναι πολύ πιο βολική από την προγραμματική καθαρότητα του «τι θα κάνουμε με την Αττική Οδό».

Γιάννης Αλμπάνης

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Shares