Μαξίμου

Εξεταστική τώρα για υποκλοπές και ΕΥΠ

Δημοσιεύτηκε στο News247 τον Αύγουστο του 2022.

Αποκαλύψεις που ενισχύουν τη δυσώδη οσμή “Γουότεργκεϊτ”, η οποία από την αρχή είχε ανιχνευτεί στην παγίδευση των κινητών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, και του δημοσιογράφου, Θανάση Κουκάκη.

Η σύνδεση με Μαξίμου

Τη σκυτάλη των αποκαλύψεων πήραν οι Reporters United και η Εφημερίδα των Συντακτών. Το ρεπορτάζ του Νικόλα Λεοντόπουλου και του Θοδωρή Χονδρογιάννου αναδεικνύει επιχειρηματικές συνδέσεις του Γ. Δημητριάδη, γενικού γραμματέα του γραφείου του πρωθυπουργού και ανιψιού του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον επιχειρηματία Φέλιξ Μπίζιο. Ο κ. Μπίτζιος υπήρξε αναπληρωτής διαχειριστής της Intellexa, της εταιρείας που εμπορεύεται το κακόβουλο λογισμικό Predator, μέσω του οποίου έγινε η παγίδευση του κινητού του κ. Κουκάκη κι επιχειρήθηκε να παγιδευτεί το κινητό του κ. Ανδρουλάκη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο κ. Δημητριάδης αγόρασε την εταιρεία Canalis από τον Κωνσταντίνο Μπαζιώτη, ο οποίος εργαζόταν σε δύο εταιρείες που συνδέονται με τον Φέλιξ Μπίτζιο. Στη συνέχεια, η εταιρεία Canalis είχε κοινή έδρα με τον Παναγιώτη Μπίτζιο, αδερφό του Φέλιξ. Να σημειωθεί ακόμα ότι η εταιρεία Ventus ιδιοκτησίας Παναγίωτη Μπίτζιου, συμμετέχει σε μνημόνιο συνεργασίας με την Layth Capital Ventures, στην οποία διευθυντής είναι ο Φέλιξ Μπίτζιος.

Τα ερωτήματα

Από τη μεριά του, ο Γρηγόρης Δημητριάδης κάνει λόγο για κακόβουλα ερωτήματα και διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Υπογραμμίζει δε ότι «η νόμιμη επενδυτική μου δραστηριότητα δεν συνδέεται με κανένα απολύτως παράνομο σκοπό, ούτε βέβαια και με συνδέει με περαιτέρω πρόσωπα, πλην αυτών με τα οποία συναλλάχθηκα».

Όσα αποκαλύπτονται, γεννάνε νέα ερωτήματα που έρχονται να προστεθούν σε όσα ήδη έχουν ανακύψει στη σκοτεινή και δυσώδη υπόθεση των υποκλοπών. Μέχρι τώρα έχουμε μάθει ότι:

  • Οι υποκλοπές έγιναν με το κακόβουλο λογισμικό Predator της εταιρείας Intellexa.
  • H Intellexa μεταφέρθηκε στην Ελλάδα ύστερα από τις πολιτικές και ποινικές περιπέτειες του ιδιοκτήτη της, Ταλ Ντίλιαν, στην Κύπρο.
  • Μετά την αποκάλυψη του Inside Story σχετικα με την παρακολούθηση του κ. Κουκάκη με το Predator, ο έλεγχος στην Intellexa και τη συνδεόμενη με αυτήν εταιρεία Krikel, ήταν καθυστερημένος και πλημμελής. Δεν ερευνήθηκαν παρένθετες εταιρείες, δεν άνοιξαν λογαριασμοί, δεν ανακρίθηκε το προσωπικό.
  • Ακόμα και τώρα, τέσσερις μήνες μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, δεν έχουν ελεγχθεί τα κινητά βουλευτών και υπουργών για να διαπιστωθεί αν έχουν παγιδευτεί με το Predator.
  • Η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών εξακολουθεί να μην έχει την τεχνολογική και νομική δυνατότητα να ερευνήσεις σε βάθος τη δραστηριότητα της Intellexa.
  • Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων, παραδέχτηκε ότι ην υπηρεσία υπέκλεπτε τις συνδιαλέξεις του Θανάση Κουκάκη, πριν τη μόλυνση του κινητού του με το Predator.
  • Ο γραμματέας του πρωθυπουργικού γραφείου, Γρηγόρης Δημητριάδης, είχε επιχειρηματικές συνδέσεις με στέλεχος της Intellexa.

Η Εξεταστική Επιτροπή

Τα ερωτήματα προφανώς δεν αποτελούν αποδείξεις για το οτιδήποτε. Τροφοδοτούν όμως την έρευνα της Δικαιοσύνης. Ταυτόχρονα, θέτουν ένα μείζον πολιτικό ζήτημα. Ζήτημα για την ασφάλεια των συνδιαλέξεων, τη λειτουργία της ΕΥΠ, τις θεσμικές δικλείδες ελέγχου της εξουσίας. Το σκάνδαλο των υποκλοπών θέτει στην ουσία ένα μείζον ζήτημα δημοκρατίας.

Αυτό το μείζον ζήτημα πρέπει να εξετάσει μια Εξεταστική των Πραγμάτων Επιτροπή, με στόχο να διαπιστωθεί τι ακριβώς έχει συμβεί, να αναδειχτούν τυχόν ευθύνες και να κατατεθούν προτάσεις για την αλλαγή ενός θεσμικού πλαισίου που αποδεικνύεται απολύτω ανεπαρκές. Χρειαζόμαστε μια Εξεταστική Επιτροπή, στην οποία θα πρέπει να καταθέσουν όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα στην υπόθεση για να δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα που προκύπτουν. Σε αυτήν τη σκοτεινή ιστορία πρέπει να χυθεί άπλετο φως και η Εξεταστική μπορεί να συμβάλει σε αυτήν την κατεύθυνση.

Προφανώς η κοινοβουλευτική πλειοψηφία έχει τη δυνατότητα να αποκλείσει μάρτυρες και να μπλοκάρει την έρευνα. Το να το πράξει όμως αποτελεί ομολογία ενοχής.

Γιάννης Αλμπάνης

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Shares