Μαξίμου εσωτερικό 2

Υποκλοπές: Παρακολουθούνταν και υπουργοί;

Δημοσιεύτηκε στο News247 τον Αύγουστο του 2022.

Ότι η έρευνα για το σκάνδαλο θα σταματήσει να δίνει νέες αποκαλύψεις και το θέμα θα σβήσει σιγά σιγά;

Ότι ο κυβερνητικός έλεγχος της μεγάλης πλειονότητας των ΜΜΕ θα περιορίσει την έκταση της δημοσιογραφικής κάλυψης και, κατά συνέπεια, την πολιτική ζημιά που προκαλεί το σκάνδαλο;

Ότι με μια Εξεταστική Επιτροπή όπου θα ερευνηθούν τα πάντα για να μην ερευνηθεί τελικά τίποτα, θα δημιουργηθεί η αναγκαία επικοινωνιακή σύγχυση ώστε να μη βγάλουν οι πολίτες κανένα συμπέρασμα για το τι έχει συμβεί;

Ότι στην πορεία θα μπορέσει να αλλάξει η ατζέντα και το σκάνδαλο θα περάσει σε δεύτερη μοίρα;

Ό,τι και να πιστεύουν στο Μαξίμου, το σίγουρο είναι πως ούτε σοβαρή έρευνα διεξάγεται για τις υποκλοπές μέσω Predator κι «επισυνδέσεων» της ΕΥΠ ούτε απαντήσεις δίνονται στα καίρια ερωτήματα που θέτει η δημοσιογραφική έρευνα.

Τα ερωτήματα

Έχουν περάσει 4 μήνες από την αποκάλυψη του Inside Story για την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και ακόμα δεν έχει γίνει κανένας σοβαρός έλεγχος στην εταιρία Intellexa που εμπορεύεται το κακόβουλο λογισμικό Predator. Δεν έχουν ανοίξει οι τραπεζικοί λογαριασμοί που έχει υποδείξει ο Κουκάκης, δεν έχουν κατασχεθεί οι server, δεν έχει ανακριθεί το προσωπικό. Η εταιρία λειτουργεί κανονικά με έδρα το Χαλάνδρι σαν να μην έχει ανοίξει καν θέμα Predator.

Έχει περάσει ένας μήνας από τη μηνυτήρια αναφορά του Νίκου Ανδρουλάκη για την απόπειρα παγίδευσης του κινητού με το Predator και ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία ελέγχου των κινητών υπουργών και βουλευτών. Μια κυβέρνηση που ομνύει στην «εθνική ασφάλεια» και προκαλεί συστηματικά ηθικό πανικό με τον νόμο και την τάξη, δεν κάνει τη στοιχειώδη κίνηση που θα έκανε κάθε κράτος για να διαπιστώσει αν η ασφάλεια των επικοινωνιών του έχει διαρραγεί.

Έχουν περάσει δύο βδομάδες από την ανακάλυψη μετά από έλεγχο της ΑΔΑΕ, ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης παρακολουθούταν και από τις «επίσημες επισυνδέσεις» της ΕΥΠ και ακόμα δεν έχει δοθεί καμία απολύτως εξήγηση για το ποιοι ήταν οι «εθνικοί λόγοι» που υπαγόρευσαν την παγίδευση του αρχηγού του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος.

Έχει περάσει μία βδομάδα από το ρεπορτάζ του NEWS 24/7 που ανέδειξε σύνδεση της ιταλικής εταιρίας RCS ETM SICUREZZA S.P.A. η οποία έχει προμηθεύσει στην ΕΥΠ το σύστημα των επίσημων υποκλοπών, με τον Tal Dilian, ιδιοκτήτη της Intellexa, και δεν ακόμα δεν έχει γίνει παραμικρή κίνηση των Αρχών για τη βαθύτερη διερεύνηση αυτής της σχέσης. Την ίδια στιγμή «φωνάζει» η αλληλουχία μεταξύ «επισυνδέσεων» και Predator.

Έχει περάσει επίσης μία εβδομάδα από το δημοσίευμα της Καθημερινής που έκανε λόγο για «επίσημες» υποκλοπές σε 7-8 πολιτικούς και η κυβέρνηση δεν έχει κάνει το παραμικρό σχόλιο, ούτε καν την τυπική διάψευση που συνηθίζουν οι κυβερνήσεις σε αυτές τις περιπτώσεις. Εν προκειμένω, η σιωπή αποτελεί επιβεβαίωση του ρεπορτάζ και δείχνει ότι ο χαρακτηρισμός «ελληνικό Γουότεργκεϊτ» δεν είναι υπερβολικός.

Οι φήμες

Η σιωπή όμως δεν επιβεβαιώνει μόνο τα ρεπορτάζ. Σε συνδυασμό με την ερευνητική απραξία δείχνει κι ενοχή. Γιατί όποιος δεν έχει να κρύψει κάτι, βγαίνει και μιλάει καθαρά, προχωράει με αποφασιστικότητα την έρευνα, δίνει συγκεκριμένες απαντήσεις στα ερωτήματα που τίθενται, και διαψεύδει. Διαψεύδει τα δημοσιεύματα ότι είναι σημαντικός ο αριθμός των πολιτικών που παρακολουθούνται.

Διαψεύδει επίσης κατηγορηματικά την επίμονη φημολογία ότι υποκλέπτονται οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις ακόμα και υπουργών. Εν προκειμένω, η φημολογία καλλιεργεί το κλίμα της τοξικότητας και του φόβου που δηλητηριάζει το δημόσιο βίο. Παράγει δηλαδή πολιτικά αποτελέσματα.

Απαιτούνται λοιπόν καθαρές απαντήσεις για το ποιοι και πώς παρακολουθούνται, απαιτείται να μπει τέλος στην ερευνητική απραξία που ισοδυναμεί με συγκάλυψη του σκανδάλου.

Γιάννης Αλμπάνης

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Shares