υποκλοπές

Μεγάλα ερωτήματα για τις απόρρητες συμβάσεις της Krikel με το ΠΡΟ.ΠΟ

Δημοσιεύτηκε στο News247 τον Σεπτέμβριο του 2022.

Η εταιρία Krikel έχει απασχολήσει το τελευταίο διάστημα σειρά δημοσιευμάτων για τις υποκλοπές. Η Krikel φαίνεται να σχετίζεται με την Intellexa, την εταιρία που εμπορεύεται το κακόβουλο  κακόβουλο λογισμικό Predator, με το οποίο έγινε η παγίδευση του Θανάση Κουκάκη και η απόπειρα παγίδευσης του Νίκου Ανδρουλάκη. Στο δημόσιο διάλογο που εκτυλίχτηκε, έγινε πολύ λόγος για τις απόρρητες συμβάσεις που έχει συνάψει η Krikel με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Το θέμα είχε έρθει και στη Βουλή.

Η αποκάλυψη

Σήμερα στην «Καθημερινή» ο Γιάννης Σουλιώτης αποκαλύπτει ποιες είναι αυτές οι απόρρητες συμβάσεις. Πρόκειται για 6 συμβάσεις που έχουν υπογραφεί από το 2018 έως σήμερα. Μία σύμβαση, ύψους 297.000 ευρώ, αφορά σύστημα αντιπαρακολούθησης. Όλες οι υπόλοιπες σχετίζονται με την υποστήριξη και την ανάπτυξη του συστήματος επικοινωνίας Tetra Sepura της ΕΛΑΣ. Το σύστημα είχε «δωρίσει» στην αστυνομία η εταιρία Lamas Pito τον Δεκέμβριο του 2014. Φαίνεται ότι η μόνη δραστηριότητα της Lamas Pito η οποία είχε κεφάλαιο… 1.000 ευρώ, ήταν η «δωρεά» των ασυρμάτων στο Δημόσιο.

Για να λειτουργήσει το σύστημα που είχε «δωριστεί» στο δημόσιο, συνάφθηκαν συμβάσεις μεταξύ του Δημοσίου και της εταιρίας Krikel ύψους 495.000 ευρώ τον Μάρτιο του 2018 και 1,6 εκατομμύριο τον Ιούλιο του 2018 (η αρχική συμφωνία ήταν για 2,2 εκατομμύρια). Στη συνέχεια, τον Απρίλιο του 2020 υπογράφονται άλλες δύο συμβάσεις, η μία για «δωρεά» 1.000 ασυρμάτων Tetra Sepura και η άλλη για αγορά 2.400 Tetra, με κόστος 1,8 εκατομμύριο ευρώ. Η έκτη σύμβαση συνάφθηκε τον Απρίλιο του 2021 και αφορούσε την επέκταση του συστήματος στον Έβρο και το Αιγαίο. Η σύμβαση ανερχόταν στα 7,4 εκατομμύρια.

Εν ολίγοις, για ένα σύστημα που «δωρίστηκε», το Δημόσιο έχει καταβάλει μέχρι τώρα στην Krikel 11.295.000 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σύστημα εξακολουθεί να μη βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, οκτώ χρόνια μετά την αρχική «δωρεά». Επί υπουργίας Γεροβασίλη, είχε γίνει προσπάθεια να απεμπλακεί το ΠΡΟ.ΠΟ από το σύστημα Tetra Sepura γιατί είχε θεωρηθεί ακατάλληλο λόγω τεχνικών δυσλειτουργιών.

Η διάψευση Γεραπετρίτη

Το ρεπορτάζ του Γιάννη Σουλιώτη διαψεύδει όσα είχε πει ο Γιώργος Γεραπετρίτης στη Βουλή στις 17 Ιουνίου, απαντώντας σε ερώτηση του Γιάννη Ραγκούση και άλλων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Ο υπουργός Επικρατείας είχε αναφέρει:

«Από την εταιρεία KRIKEL το ελληνικό Δημόσιο πράγματι έχει κάνει μια προμήθεια και η προμήθεια αυτή βεβαίως δεν είναι παράνομης υποκλοπής επισύνδεση, είναι μόνο για ασυρμάτους. Όμως, θέλω να σας θυμίσω κάτι, το οποίο ίσως δεν γνωρίζετε. Τη μία αυτή σύμβαση με την εταιρεία, την οποία εσείς εδώ χαρακτηρίζετε “όχημα παρανομίας”, την έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018 με την υπογραφή του υπουργού σας, του κ. Τόσκα».

Είναι προφανές ότι ο κ. Γεραπετρίτης βρίσκεται εκτεθειμένος, αφού δεν είναι μόνο μία η προμήθεια από την Krikel και οι πιο ακριβές συμβάσεις υπογράφηκαν επί Νέας Δημοκρατίας.

Τα ερωτήματα

Τα ερωτήματα που προκύπτουν από τη νέα αποκάλυψη είναι προφανή:

  • Είναι δυνατόν να δεσμεύεται για χρόνια το Δημόσιο με ένα σύστημα και μία εταιρία, μέσω του τρικ της «δωρεάς», η οποία κοστίζει τελικά εκατομμύρια;
  • Μπορεί η έννοια του απόρρητου να γίνεται «λάστιχο» και αντί να αφορά τις τεχνικές προδιαγραφές των συστημάτων που αγοράζονται, να μετατρέπεται σε «κόφτη» της πληροφόρησης σχετικά με τις κρατικές προμήθειες;
  • Γιατί ο κ. Γεραπετρίτης δεν είπε την αλήθεια στη Βουλή;
  • Ποια είναι η σχέση των εταιριών Lamas Pito και Krikel;
  • Ποιος είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης της Krikel;
  • Θα κληθεί στην Εξεταστική;

Γιάννης Αλμπάνης

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Shares