Τζαβάρας: Μια παραίτηση βγαλμένη από το… Netflix

Δημοσιεύτηκε στο News247 τον Νοέμβριο του 2022.

Το όλο σκηνικό μοιάζει βγαλμένο από κάποιο θρίλερ του Netflix, αυτά που είναι γυρισμένα στο ημίφως και δημιουργούν κλειστοφοβική ατμόσφαιρα. Μια κυβέρνηση που κλυδωνίζεται από ένα φοβερό σκάνδαλο. Ένας βουλευτής της πλειοψηφίας που δηλώνει ότι το σκάνδαλο πρέπει να διαλευκανθεί, κόντρα στη γραμμή του κυβερνώντος κόμματος που προωθεί με κάθε τρόπο τη συγκάλυψη. Μια κρίσιμη συνεδρίαση κοινοβουλευτικής επιτροπής στην οποία θα κριθεί αν θα εξεταστούν κάτι σκοτεινοί τύποι, που φέρονται να έχουν συνεργαστεί στενά με την κυβέρνηση, καλυπτόμενοι από την ομίχλη των μυστικών υπηρεσιών. Τρία εικοσιτετράωρα πριν την κρίσιμη συνεδρίαση, μια Παρασκευή βράδυ όταν ο κόσμος ετοιμάζεται για την έξοδό του, κυκλοφορεί στα δημοσιογραφικά γραφεία ότι ο διαφωνών βουλευτής παραιτείται από την επιτροπή, επικαλούμενος… λόγους υγείας. Με την παραίτηση του διαφωνούντα βουλευτή, αποκαθίσταται ο πολιτικός συσχετισμός της της επιτροπής και διασφαλίζεται ότι δεν θα γίνουν ενοχλητικές καταθέσεις.

Ευτελισμός

Δεν πρόκειται όμως για ταινία του Netflix, αλλά για την πραγματικότητα της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας. Για την ακρίβεια πρόκειται για τον πλήρη ευτελισμό της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας. Ο Κώστας Τζαβάρας εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας γιατί απέκλινε από την κυβερνητική γραμμή για τις υποκλοπές, η οποία πρέπει να τηρείται με σιδηρά πειθαρχία -προς δόξα του… φιλελευθερισμού. Μόλις χτες ο κ. Τζαβάρας δήλωνε ότι δεν μπορεί να γίνεται επίκληση του απορρήτου στις κοινοβουλευτικές επιτροπές όπως έκαναν οι Δημητριάδης και Κοντολέων. Επίσης, καλούσε σε ταχεία διαλεύκανση του σκανδάλου.

Το θέμα όμως είναι ότι δεν προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής αντικατάσταση βουλευτών από τις επιτροπές, λόγω των… απόψεών τους. Γι’ αυτό επιλέχτηκε η μεθόδευση της παραίτησης ώστε να βρεθεί ένα θεσμικό φύλλο συκής σε μια κραυγαλέα θεσμική παρατυπία. Το να καθαιρείται ένας βουλευτής λόγω της άποψης του, συγκρούεται με την ίδια την ουσία του δημοκρατικού ήθους.

Για χάρη του Predator

Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα αν αναλογιστούμε για ποιο συγκεκριμένο λόγο το Μαξίμου έκρινε ότι είναι “επικίνδυνη” η συμμετοχή του Τζαβάρα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Την Δευτέρα έχουν κληθεί να καταθέσουν στην επιτροπή Δημητριάδης, Μπίτζιος, Λαβράνος και Ντίλιαν, δηλαδή τα κεντρικά πρόσωπα του σκανδάλου των υποκλοπών. Πέρα από το ζήτημα του απορρήτου που ενδεχομένως θα θέσει ο Δημητριάδης, διευθυντής μέχρι πρότινος του γραφείου του πρωθυπουργού, είναι πολύ πιθανό η επιτροπή να κληθεί να αποφασίσει και για ένα ακόμα μείζον ζήτημα. Δεδομένου ότι κατά πάσα πιθανότητα οι Λαβράνος, Μπίτζιος και Ντίλιαν δεν θα προσέλθουν, θα μπει από την αντιπολίτευση το αίτημα της βίαιης προσαγωγής τους. Με την αντικατάσταση Τζαβάρα η κυβέρνηση κερδίζει εκ νέου το συσχετισμό και μπορεί να απορρίψει το αίτημα της αντιπολίτευσης.

Για χάρη των Λαβράνου και Σια λοιπόν, εξευτελίζεται το κοινοβούλιο με απαράδεκτες μεθοδεύσεις.

Η συγκάλυψη

Με την αποπομπή Τζαβάρα επιβεβαιώνονται πανηγυρικά όσα υποστηρίζουμε εδώ και μήνες. Η κυβέρνηση επιδιώκει τη συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών και είναι διατεθειμένη να κάνει οτιδήποτε χρειαστεί για να το πετύχει. Γι’ αυτό έκλεισε άρον άρον την Εξεταστική Επιτροπή, γι’ αυτό δεν θέλει να καταθέσουν οι Λαβράνος και Σία, γι’ αυτό φέρνει μια νομοθετική ρύθμιση που καταργεί ουσιαστικά την Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών. Η επιχείρηση συγκάλυψης συνιστά όμως αδιάψευστη ομολογία ενοχής. Οι αθώοι δεν φοβούνται την αλήθεια.

Γιάννης Αλμπάνης

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Shares