Μητσοιτάκης είσοδος Μαξίμου

Ο πρωθυπουργός των επιδομάτων

Δημοσιεύτηκε στο News247 τον Δεκέμβριου του 2022.

Η εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη για εφάπαξ χορήγηση επιδόματος 600 ευρώ σε αστυνομικούς και λιμενικούς, συνοψίζει τον τρόπο που πολιτεύεται ως πρωθυπουργός.

Μιλώντας στην Τρίπολη, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε συγκεκριμενα: «Με δεδομένη την 24ωρη αυξημένη αστυνόμευση, με δεδομένη την πλάτη που έβαλαν οι ένστολοί μας όλα αυτά τα χρόνια, χορηγούμε εφάπαξ ενίσχυση σε όλους τους ενστόλους της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού. Όλο το μάχιμο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού θα λάβει τον Δεκέμβριο 600 ευρώ ανά υπάλληλο, οριζόντια, μαζί με τη μισθοδοσία»

Προεκλογικές παροχές

Δεν θέλει πολλή εξήγηση, νομίζω, για ποιο λόγο η χορήγηση παραμονές εκλογών εφάπαξ εκτάκτου επιδόματος σε μια κοινωνική ομάδα με την οποία το κυβερνών κόμμα έχει προνομιακή σχέση, είναι βγαλμένη από τα έγκατα της πελατειακής λογικής του παλαιοκομματισμού. Αποτελεί έκφραση της λογικής του “μοιράζω λεφτά για να βγω”, μια σύγχρονη εκδοχή του “Τσοβόλα δωσ’ τα όλα”.

Οι προεκλογικές παροχές περισσότερο συνιστούν μια μορφή έμμεσης “εξαγοράς” της ψήφου, παρά αποτελεσματικές κινήσεις αντιμετώπισης της φτώχειας και της κοινωνικής αδικίας. Ο περιορισμός της φτώχειας απαιτεί συνεκτικές πολιτικές μακράς πνοής και όχι πυροτεχνήματα παραμονές εκλογών.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης προεκλογικά είχε επανειλημμένα υποστηρίξει ότι “η μιζέρια που ζουμε, δεν αλλάζει με επιδόματα και κουτσουρεμένα αντίδωρα”.

Πρωταθλητής επιδομάτων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ακολουθεί απλώς την παλαιοκομματική πεπατημένη του πολιτικού συστήματος, κινούμενος στους αντίποδες των προεκλογικών εξαγγελιών του. Εξελίσσεται στον πρωταθλητή της επιδοματικής πολιτικής. Σταχυολογώ μερικά από τα επιδόματα που έχουν δοθεί το τελευταίο διάστημα:

  • -energy pass,
  • -fuel pass,
  • -επίδομα 250 ευρώ σε χαμηλόμισθους,
  • -αύξηση φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος,
  • -επίδομα γέννας,
  • -επίδομα θέρμανσης,
  • -επίδομα αστυνομικών και λιμενικών,
  • -ενώ είχε ανακοινωθεί το food pass που δεν έχει προχωρήσει.

Χωρίς προοπτική

Τα επιδόματα καλύπτουν τρύπες στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών και ανακουφίζουν πολύ κόσμο. Γι’ αυτό είναι δημοφιλή και αυτό η αντιπολίτευση δεν τους ασκεί κριτική.

Ωστόσο, αναφορικά με τα επιδόματα της κυβέρνησης, εγείρονται δύο μείζονες αιτιάσεις:

Πρώτον, δεν μειωνουν τις ανισότητες. Ο Συντελεστής Gini (που είναι βασικό στατιστικό εργαλείο της Eurostat για τη μέτρηση της ανισότητας) έχει πάρει την ανηφόρα την τελευταία τριετία. Αυτή η άνοδος των ανισοτήτων σχετίζεται τόσο με τα πραγματικά όρια της επιδοματικής πολιτικής όσο και με το ότι τα επιδόματα δεν προωθούνται σε αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.

Δεύτερον, η κυβέρνηση διαχειρίζεται τα επιδόματα με μια απολύτως κοντόθωρη λογική. Χάρη στην κεντρική πολιτική της ΕΕ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη διαθέτει τον μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο από οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση από την εποχή του Κώστα Καραμανλή. Αυτή η μεγάλη δημοσιονομική ευχέρεια σπαταλιέται σε βραχυπρόθεσμες πυροσβεστικές κινήσεις, χωρίς αλλαγή του στρεβλού παραγωγικού μοντέλου και ενώ οξύνονται εκ νέου οι παθογένειες που έφεραν τη χρεοκοπία.

Ενδεικτικά:

Αντί να πατάσσεται η ενεργειακή κερδοσκοπία στην πηγή της, δηλαδή στις εναρμονισμένες πρακτικές των καρτέλ, επιδοτείται η τελική τιμή του ρεύματος, κάτι που σημαίνει στην πράξη επιδότηση της κερδοσκοπίας.

Αντί να επιδοτείται σε μεγάλη κλίμακας επιδότηση της ενεργειακής θωράκισης των κτιρίων που θα έφερνε τεράστια μόνιμη εξοικονόμηση ενέργειας, επιδοτούνται οι λογαριασμοί του ρεύματος.

Το τι θα σημάνει στην πράξη η κοντόθωρη κυβερνητική λογική, θα το κατανοήσουμε πλήρως μετά τις εκλογές -όπως συμβαίνει πάντα άλλωστε.

Η σκληρή Δεξιά

Το επίδομα των 600 ευρώ προς τους αστυνομικούς και τους λιμενικούς δεν αναδεικνύει μόνο την παλαιοκομματική και λαϊκίστικη πλευρά της κυβερνητικής πολιτικής. Η στιγμή που ανακοινώθηκε το επίδομα, δεν αφήνει αμφιβολίες για το επικίνδυνο παιχνίδι που παίζει ο πρωθυπουργός με τον αυταρχισμό. Θέλοντας να θέλξει στα ακροδεξιά ακροατήρια προκειμένου να παραμείνουν εντός Νέας Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός έστειλε ένα σαφές μήνυμα ανοχής και υπόθαλψης της αστυνομικής αυθαιρεσίας.

Για ποιο άλλο λόγο να ανακοινωθεί η χορήγηση του επιδόματος στην επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου κι ενώ χαροπαλεύει ο Κώστας Φραγκούλης από αστυνομική σφαίρα; Η χρονική στιγμή της ανακοίνωσης δεν δηλώνει με σαφήνεια ότι για την κυβέρνηση δεν υφίσταται ζήτημα αστυνομικής αυθαιρεσίας; Δεν είναι αυτό πρόκληση;

Είναι πρόκληση για τη νεολαία και όσους έχουν ευαισθησίες για τις πολιτικές ελευθερίες. Για όσους όπως θεωρούν ότι έχουμε περισσότερη δημοκρατία από όση χρειαζόμαστε και θα ήθελαν μια “σοβαρή Χρυσή Αυγή”, το επίδομα των 600 ευρώ δίνει το σήμα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο άνθρωπός τους.

Γιάννης Αλμπάνης

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Shares