sanchez

Τι να μας πει κι ο Σάντσεθ

Δημοσιεύτηκε στο News 247 τον Δεκέμβριο του 2022.

Το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα αν κρίνεις την κυβερνητική πολιτική με βάση αυτό που παλιότερα ονομάζαμε «κοινή λογική», ενδέχεται να αρχίσεις να αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου. Αναρωτιέσαι δηλαδή μήπως κάνεις κάπου λάθος, μήπως κάτι δεν έχεις προσέξει, μήπως υπάρχει κάποιο σχέδιο που δεν έχεις διακρίνει ανάμεσα στις γραμμές.

Τα μέτρα του Μητσοτάκη…

Τα μέτρα για την ακρίβεια είναι μάλλον η πιο χαρακτηριστική περίπτωση. Όταν ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το περίφημο food pass των 22 ευρώ μηνιαίως, αυτομάτως προέκυψε το ερώτημα γιατί η κυβέρνηση μπήκε σε όλη αυτή τη φασαρία, αντί να κάνει το πιο απλό και λογικό, δηλαδή να μειώσει τον ΦΠΑ σε ορισμένα βασικά είδη διατροφής. Η μείωση του ΦΠΑ απαιτεί πολύ μικρότερη γραφειοκρατική διαδικασία απ’ ό,τι ένα επίδομα με κάρτα, προκαλεί άμεση μείωση των τιμών (κάτι που έχει επίπτωση συνολικά στον πληθωρισμό) και δεν επιδοτεί την κερδοσκοπία.

Στην εύλογη απορία απάντηση δεν δόθηκε από τους κατά τα άλλα λαλίστατους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Όπως επίσης δεν είχε δοθεί απάντηση για το αν υπάρχει κάποια μετρήσιμη επίπτωση στην αγοραστική δύναμη από το περίφημο «καλάθι του νοικοκυριού». Όπως άλλωστε δεν είχε δοθεί απάντηση βάσει ποιας πολιτικής και δημοσιονομικής λογικής δίνονται οριζόντια επιδόματα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ποιες κοινωνικές ομάδες έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες.

…και τα μέτρα του Σάντσεθ

Πάνω λοιπόν που άρχιζε κανείς να αναρωτιέται μήπως δεν μπορεί να αντιληφθεί το βάθος της κυβερνητικής σκέψης, ήρθε η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ να πράξει το λογικό, επαναφέροντας την τάξη.

Η κυβέρνηση της Ισπανίας λοιπόν ανακοίνωσε χτες:

  • Για τους επόμενους έξι μήνες μηδενισμό του ΦΠΑ σε όλα τα προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπως το ψωμί, το γάλα, το τυρί, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά -σήμερα ο ΦΠΑ σε αυτά τα είδη είναι στο 4%
  • Μείωση του ΦΠΑ στο μαγειρικό λάδι και στα ζυμαρικά από το 10% στο 5%.
  • Βοήθεια 200 ευρώ για τις οικογένειες το ετήσιο εισόδημα των οποίων είναι μικρότερο ή ίσο των 27.000 ευρώ.
  • 12μηνη παράταση των επιδοτήσεων για τα ταξίδια των μετακινούμενων με τρένο για να πάνε στη δουλειά τους.
  • Πλαφόν τις αυξήσεις των ενοικίων.

Από την άλλη μεριά, η επιστροφή 20 σεντ το λίτρο καυσίμων θα διατηρηθεί μόνο στους τομείς που έχουν πληγεί πιο πολύ από τον πληθωρισμό, δηλαδή στις μεταφορές, τη γεωργία, τη ναυτιλία και την αλιεία.

Συνολικά το πακέτο Σάντσεθ φτάνει τα 10 δισεκατομμύρια.

Καν’ το όπως ο Σάντσεθ

Για να μην κάνουμε εύκολη (κι εν πολλοίς βλακώδη) αντιπολιτευτική κριτική, δεν θα πρέπει να συγκρίνουμε το μέγεθος των παροχών της ισπανικής κυβέρνησης με αυτό της ελληνικής, γιατί πρόκειται για οικονομίες διαφορετικών μεγεθών. Αυτό που μπορούμε (και πρέπει) όμως να συγκρίνουμε, είναι η λογική των μέτρων. Τα μέτρα λοιπόν του Σάντσεθ:

  • Είναι απλά, εύκολα εφαρμόσιμα και με άμεση επίπτωση τόσο στην αγοραστική δύναμη όσο και στον πληθωρισμό. Απλή μείωση του ΦΠΑ αντί για κάρτες και επιδόματα.
  • Είναι στοχευμένα σε όσους βρίσκονται στη μεγαλύτερη ανάγκη. Ο ΦΠΑ μηδενίζεται στα βασικά είδη διατροφής και όχι γενικά στα τρόφιμα, μπαίνει πλαφόν στα ενοίκια και δίνεται άμεση χρηματική ενίσχυση στους χαμηλόμισθους -στην Ισπανία ο κατώτατος μισθός έφτασε το Φεβρουάριο τα 1.167 ευρώ.
  • Είναι οικολογικής κατεύθυνσης. Η επιδότηση των μετακινήσεων με τρένο αποτελεί κατεξοχήν μέτρο που συνδυάζει την προστασία του περιβάλλοντος με την κοινωνική δικαιοσύνη.

Να σημειωθεί ότι με βάση την έρευνα του ΙΕΛΚΑ το κόστος του σούπερ μάρκετ είναι το ίδιο σε Ελλάδα και Ισπανία, την ώρα που ο μέσος ελληνικός μισθός είναι μισός από τον ισπανικό.

Οι Μαυρογυαλούροι

Η κυβέρνηση Σάντσεθ δεν είναι σε καμία περίπτωση ριζοσπαστική. Πρόκειται για μια μετριοπαθή κεντροαριστερή κυβέρνηση που απλώς πράττει αυτό που είναι λογικό. Αυτό που θα έπρεπε μάλλον να θεωρείται λογικό για κάθε κυβέρνηση.

Από την άλλη μεριά, αν μειώσεις τον ΦΠΑ στα τρόφιμα, δεν μπορείς να στήσεις επικοινωνιακό σόου με προεκλογικό επίδομα. Επίσης, το επίδομα μπορεί να δημιουργήσει την αίσθηση ότι είναι «χρήματα που στα δίνει στο χέρι ο Μητσοτάκης», κάτι που δεν μπορεί να κάνει η μείωση του ΦΠΑ. Οπότε, από τη σκοπιά των Μαυρογυαλούρων, ο Σάντσεθ δεν έχει να πει τίποτα.

Γιάννης Αλμπάνης

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Shares