Πολάκης Τσίπρας

Αποπομπή Πολάκη – Η κίνηση Τσίπρα αλλάζει τους όρους των εκλογών

Δημοσιεύτηκε στο News 247 τον Φλεβάρη του 2023.

Στον Αλέξη Τσίπρα δύσκολα μπορεί κανείς να μην αναγνωρίσει ότι έχει την αίσθηση της πολιτικής. Μια αίσθηση που έδειξε για μία ακόμα φορά με την αποπομπή του Παύλου Πολάκη από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι βέβαιο ότι αυτή η καθαυτή η επίμαχη ανάρτηση του Παυλου Πολάκη αποτελεί ικανό λόγο για να αποπεμφθεί από τις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ. Η φράση «Εθελουσία στους δικαστές άνω των 60, δεύτερη σχολή δικαστών με παραγωγή 500 δικαστών το χρόνο για τα πρώτα 4 χρόνια» παραπέμπει στο πρόγραμμα προνουντσιαμέντο, σαν αυτά που περιγράφει ο Μάρκες στα βιβλία του.

Προφανώς, τα «ακραία» που κατά καιρούς γράφει ο κ. Πολάκης δεν συνιστούν πραγματικό πολιτικό πρόγραμμα. Πρόκειται για ένα είδος σοσιαλμιντιακής πρόζας που έχει σα στόχο να έλξει την προσοχή -χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν εγείρει σοβαρά πολιτικά ζητήματα.

Είναι επίσης βέβαιο ότι ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ έχει γράψει στο παρελθόν χειρότερα, χωρίς καμία συνέπεια. Αντιθέτως, αυτή ακριβώς η σοσιαλμιντιακή πρόζα τον έκανε εξαιρετικά δημοφιλή στη βάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η ατμόσφαιρα αλλάζει

Ωστόσο, η ατμόσφαιρα άλλαξε το τελευταίο διάστημα στον 7ο της Κουμουνδούρου, πράγμα που είχαν αντιληφθεί όσοι παρακολουθούν προσεκτικά τα συριζικά πράγματα. Δεν ήταν μόνο η «κίτρινη κάρτα» που είχε δεχτεί ο κ. Πολάκης πριν λίγες μέρες για την ανάρτησή του σχετικά με την εκλογική λίστα του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά.

Τότε είχε γράψει πως δεν θα είναι υποψήφιος αν δεν συμπεριληφθεί στη λίστα ο εκλεκτός του Μιχάλης Χαιρετάκης. Η ανάρτησή του είχε εκληφθεί από τον Αλέξη Τσίπρα ως εκβιασμός, με αποτέλεσμα να γίνει επίσημη διαρροή που έδειχνε στον Παύλο Πολάκη την έξοδο σε περίπτωση που δεν συμμορφωνόταν με τις συλλογικής διαδικασίες.

Πέρα από την ανάρτηση για τη λίστα των Χανίων, ο κ. Πολάκης εδώ και καιρό εξέφραζε μια «οίηση» -για την ακρίβεια αυτό εισέπραττε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι σίγουρο αν αυτή η «οίηση» σηματοδοτούσε μια υπέρμετρη πολιτική φιλοδοξία ή ήταν απλώς η παρενέργεια της μεγάλης διαδικτυακής δημοτικότητάς του. Σε κάθε περίπτωση, στον κ. Πολάκη καταλογιζόταν «προσωπική στρατηγική».

Στην ενόχληση από τη στάση του κ. Πολάκη θα πρέπει να προστεθούν τα ευρήματα των ερευνών. Ενώ ο τομεάρχης Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ δημοφιλής στις τάξεις του κόμματος, εντούτοις, στους υπόλοιπους πολίτες είναι το πιο αντιδημοφιλές στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επιπλέον, η πολιτεία Πολάκη χρησιμοποιούταν από τη Νέα Δημοκρατία ως βασικό επιχείρημα στην προσπάθειά της να ανασυγκροτήσει το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.

Ο εκλογικός αντίκτυπος

Κανείς δεν είναι σίγουρος ποια θα είναι η εκλογική επίπτωση της αποπομπής Πολάκη. Ακούγεται λογική η αιτίαση ότι η αποπομπή άργησε να έρθει κι επομένως δεν μπορεί να έχει πολιτικά αποτελέσματα στο «παρά πέντε» των εκλογών. Από την άλλη, υπάρχει και η άποψη ότι όσο πιο κοντά στις εκλογές κάνεις τις κινήσεις σου, τόσο πιο μεγάλος θα είναι ο αντίκτυπός τους στους εκλογείς. Οι κάλπες θα δείξουν ποια από τις δύο προσεγγίσεις ήταν πιο κοντά στην πραγματικότητα.

Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αποπομπή Πολάκη αποτελεί μια κίνηση που αλλάζει τους όρους με τους οποίους θα πάμε στις εκλογές. Ανεξάρτητα από το αν θα του «βγει», με αυτήν την κίνηση ο κ. Τσίπρας έστειλε το μήνυμα ότι θα τα δώσει όλα για τη νίκη.

Γιάννης Αλμπάνης

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Shares