ΟΗΕ

Αστείες δικαιολογίες για την αποχή που ντρόπιασε την Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε στο News247 τον Οκτώβριο του 2023

Η απόφαση της κυβέρνησης να απόσχει από την ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για το ψήφισμα που καλούσε σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, συνιστά μια ντροπιαστική πράξη όχι μόνο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά για την ιδια την Ελλάδα. Ενώ οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 8.000 εκ των οποίων σχεδόν 3.000 παιδιά, η χώρα μας δεν ζητάει το ηθικά και πολιτικά αυτονόητο, δηλαδή την “άμεση, διαρκή και σταθερή ανθρωπιστική εκεχειρία που θα οδηγήσει σε παύση των εχθροπραξιών”, όπως αναφέρει το ψήφισμα που ενέκρινε η πλειοψηφια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Αντιθέτως, η Ελλάδα συντάσσεται με τη μειοψηφία των χωρών (59 έναντι 120), οι οποίες στήριξαν ουσιαστικά τη συνέχιση της σύρραξης. Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη μια τρομακτική σφαγή αμάχων, η φωνή της Ελλάδας δεν είναι αυτή της ειρήνης, της ανθρωπιάς και της κοινής λογικής, αλλά εκείνη του πολέμου, του κυνισμού και του τυχοδιωκτισμού.

Ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες δήλωσε: “Καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Τώρα είναι η ώρα της αλήθειας. Η Ιστορία θα μας κρίνει όλους”. Έχει δίκιο. Οι μελλοντικές γενιές θα καταδικάσουν όσους δεν προσπάθησαν να σταματήσουν το μακελειό.

Το ψήφισμα

Μετά τη σκληρή κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης και το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε στα social media, το ΥΠΕΞ επιχείρησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Στο non paper που μοιράστηκε στους δημοσιογράφους, υποστηρίζεται ότι “αποχή στο πλαίσιο του ΟΗΕ δεν ισοδυναμεί σε καμία περίπτωση με καταψήφιση”. Πρόκειται περί αστειότητας διότι είναι προφανές ότι όταν κατεβαίνει ψήφισμα για εκεχειρία και μια χώρα δεν το υπερψηφίζει, η ψήφος της προσμετράται στο μπλοκ που αντιτίθεται στην εκεχειρία. Η διαφορά της αποχής από την καταψήφιση έχει να κάνει με την ένταση της αντίθεσης, όχι με το αν πρόκειται για αντίθεση ή όχι. Πόσο μάλλον όταν για να γίνει δεσμευτικό ένα ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης πρέπει να συγκεντρώσει πλειοψηφία ⅔ -επομένως κάθε ψήφος είναι κρίσιμη

Η τροπολογία του Καναδά

Το ΥΠΕΞ υποστηρίζει ακόμα ότι η “η Ελλάδα υπήρξε δημιουργική προτείνοντας στο στάδιο των εσωτερικών διαδικασιών ορισμένες σημειακές παρεμβάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν διευκολύνει την ευρύτερη πλειοψηφία”. Δεν διευκρινίζεται ποιες ακριβώς ήταν αυτές οι “σημειακές παρεμβάσεις”. Όπως άλλωστε δεν γίνεται καμία αναφορά στο ότι το ψήφισμα ήταν ισορροπημένο, ακριβώς για να συγκεντρώσει τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη. Είναι ενδεικτικό ότι το ψήφισμα καλεί για “άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των αμάχων που κρατούνται παράνομα αιχμάλωτοι”, απαιτώντας ταυτόχρονα να γίνει σεβαστή η ασφάλεια, η υγεία και η ανθρώπινη μεταχείρισή τους σύμφωνα με τη διεθνή νομιμότητα.

Δόγμα Παπάγου

Οι αστείες δικαιολογίες του ΥΠΕΞ δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη στάση της κυβέρνησης η οποία δεν είναι μόνο ηθικά απαράδεκτη αλλά και πολιτικά επικίνδυνη. Σε μια εποχή πολεμικών αναφλέξεων στην ευρύτερη περιοχή μας, η επιστροφή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στο δόγμα Παπάγου, δηλαδή στην ταύτιση με τις ΗΠΑ, εμπεριέχει τεράστια ρίσκα για την Ελλάδα. Η Γάζα είναι πιο κοντά στην Αθήνα από ό,τι είναι το Βερολίνο.

Γιάννης Αλμπάνης

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Shares