Το “άντε γαμηθείτε” του Αλέξη Τσίπρα

Εδώ και πάρα πολύ καιρό, από τότε δηλαδή που θυμάμαι τον εαυτό το μου, η ενασχόληση με τα κοινά ταυτίζεται με την θεσιθηρία και τον άνομο πλουτισμό. Ο βουλευτής, ο πολιτικός εν γένει, είναι ο λαμόγιος που θα κάνει τα αδύνατα δυνατά για να καβατζώσει την καρέκλα και να τρώει με χρυσά κουτάλια κι αυτός και τα δισέγγονα -ο Άκης αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ιδιαίτερα τα τελευταία δύο μνημονιακά χρόνια, πέραν της λαμογιάς, η πολιτική ταυτίζεται πλήρως με το τσατσιλήκι στην τρόικα και τη βαρβαρότητα απέναντι στο λαό. Επί δύο χρόνια, πρωθυπουργοί και υπουργοί, βουλευτές και μεγαλοδημοσιογράφοι, κάθε λογής γραμματείς και φαρισαίοι, δεν έχουν πει ένα “μα δεν γίνονται αυτά” στην τρόικα και τον ΣΕΒ. Επί δύο χρόνια δεν βρέθηκε ένας σε θέση ευθύνης που να πει ότι “δεν γίνεται να εξοντώσουμε έναν ολόκληρο λαό”. Επί δύο χρόνια δεν βρέθηκε ένας που να πει “άντε γαμηθείτε” και να αναλάβει το προσωπικό κόστος της αξιοπρέπειας.

 Και φτάσαμε σήμερα 8 Μάη, δύο μέρες μετά τον εκλογικό θρίαμβο του ΣΥΡΙΖΑ, για να ακούσουμε επιτέλους αυτό το ουρανόμηκες “άντε γαμηθείτε” που περιμέναμε δύο χρόνια τώρα. Αφού επί δύο μέρες οι μνημονιακοί προσπαθούσαν να αγκαλιάσουν σαν πύθωνες τον ΣΥΡΙΖΑ με στόχο είτε να να τον σύρουν σε μνημονιακή κυβέρνηση είτε να τού χρεώσουν το πολιτικό κόστος της προσφυγής στις κάλπες και της αστάθειας· αφού επί δύο μέρες πλέκουν το εγκώμιο του ΣΥΡΙΖΑ οι ίδιοι που τον συκοφαντούσαν με κάθε δυνατό τρόπο· αφού μέχρι και ο Βενιζέλος είπε ότι θέλει τον Τσίπρα πρωθυπουργό, αρκεί βέβαια να εφαρμόσει το πρόγραμμα της τρόικας· φτάσαμε σήμερα στην ώρα της αλήθειας. Ο Τσίπρας παρέλαβε τη διερευνητική εντολή κι έθεσε τους όρους του για το σχηματισμό κυβέρνησης, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ:

 α) Άμεση ακύρωση εφαρμογής των μέτρων του μνημονίου και ειδικότερα περικοπών μισθών – συντάξεων

β) Ακύρωση νόμων που καταργούν στοιχειώδη εργατικά δικαιώματα (μετενέργεια)

γ) Προώθηση άμεσων αλλαγών στο πολιτικό σύστημα (αλλαγή εκλογικού νόμου, καθιέρωση απλής αναλογικής, κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών)

δ) Δημόσιο έλεγχο στο τραπεζικό σύστημα. Ζήτησε να δοθεί τώρα στη δημοσιότητα η έκθεση της ΒlackRock

ε) Δημιουργία διεθνούς επιτροπής λογιστικού ελέγχου για να διερευνηθεί το επαχθές του ελληνικού χρέους

 Με πιο απλά λόγια ο Τσίπρας επέλεξε να μη γίνει δωτός πρωθυπουργός της τρόικας, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΕΒ και των ΜΜΕ. Επέλεξε να τηρήσει όσα έλεγε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, αρνούμενος την άμεση πρωθυπουργοποίηση του. Θα μπορούσε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει και την άλλη επιλογή, να σχηματίσει δηλαδή κυβέρνηση υπό το φύλλο συκής της “βελτίωσης του Μνημονίου”. Κάτι τέτοιο άλλωστε είχε κάνει η ηγεσία του ενιαίου τότε ΣΥΝ τον Ιούνιο του ’89, όταν συνέπραξε σε εκλογικό σχήμα για το οποίο κανείς δεν είχε κάνει λόγο προεκλογικά. Δικαιολογίες πάντοτε μπορούν να βρεθούν στην πολιτική, ειδικά μπροστά στο δέλεαρ της κυβέρνησης.

Όμως, ο Τσίπρας σήμερα κινήθηκε στον αντίποδα της επιλογής των Φλωράκη-Κύρκου του ’89. Επέλεξε να πει το δικό του μεγάλο “Όχι”, αυτό το “άντε γαμηθείτε” που περιμέναμε εδώ και δύο χρόνια για να το πει κάποιος στην τρόικα, τον ΣΕΒ και τη διαπλοκή.

 Δεν ξέρω τι θα γίνει αύριο. Αν δηλαδή ο Τσίπρας συμβιβαστεί τελικά ή αν εμείς θα τρώμε ξύλο από τα ΜΑΤ μιας αριστερής κυβέρνησης που θα έχουμε εκλέξει οι ίδιοι. Σήμερα όμως έχουμε αυτό το λυτρωτικό “άντε γαμηθείτε” που δικαιώνει την επιλογή μας στην κάλπη και ίσως ανοίξει νέους δρόμους. Σήμερα το απόγευμα μπορούμε να πάμε στην καφετέρια φουσκωμένοι σαν τα παγώνια. Θα ανοίξουμε και την πολύχρωμη ουρά μας.

Γιάννης Αλμπάνης, 8/5/12

37 σχόλια στο “Το “άντε γαμηθείτε” του Αλέξη Τσίπρα

  1. η Ελληνικη λεξη ¨¨γαμω»» σ ολους τους χρονους εχει γινει κατα καιρους διασημη σ ολη την επικρατεια για διαφορους λογους.για τηνΕλλαδα ρε γαμω το η πιο διασημη εκφραση. σειρα εχει το αντε κ γαμηθειτετου Τσιπρα που αν το ειπε (δεν ακουσα) πολυ καλα εκανε

    1. Συμφωνώ μαζί σου…και απο τον άλλο μήνα θα πληρώνουν με δραχμές τον καφέ τους, άν έχουν και δραχμές.

  2. Πολύ σοφός και μάγκας είναι τελικά αυτός ο Τσίπρας. Μόνο που δεν μας είπε που θα βρει τα λεφτά για να πληρώσει τις αυξημένες συντάξεις και τους ξεκουτσουρεμένους μισθούς.
    Η ανευθυνότητα της πολιτικής ηγεσίας έχει τεράστιο κόστος που καταβάλλει μια ολόκληρη χώρα που συσσωρευόταν για τέσσερις σχεδόν δεκαετίες, όπως αποδεικνύουν οι εξελίξεις στα δύο τελευταία χρόνια.
    Έχει υπολογίσει κανείς ωστόσο το κόστος του πολιτικού καμικαζισμού;

    1. Απο τις πολλες τεχνικες μελετες που εχει κανει?.Η κορη του Ακη εκανε τοσες μελετες ,μια απλη μηχκος.Η τεχνικη εταιρεια στην Καβαλα δεν ειναι δικη του για να μην γινει καμια παρεξηγηση .

    2. Σελίδα 72 του κρατικού προϋπολογισμού του 2011. Για να σε διευκολύνω, σου τον παραθέτω αυτούσιο, από το ΥΠΟΙΚ: http://www.minfin.gr/budget/2011/proyp/PDFProyp/1.0.pdf

      Κάνε τις πράξεις. Σύνολο κοινωνικά αναγκαίων δαπανών (μισθοί και συντάξεις συν παιδεία, υγεία και εθνική άμυνα): 51,6 δις. Σύνολο προβλεπόμενων εσόδων από άμεσους και έμμεσους φόρους: 52,6 δις. Πραγματικές εισπράξεις: ~50 δις (σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ), 1,5 δις κάτω, δηλαδή, από την πρόβλεψη. Για την κάλυψη των αναγκών σου, αυτών των αυξημένων συντάξεων και των ξεκουτσουρεμένων μισθών δηλαδή, θα χρειαζόσουν πέρυσι ~1,5 δις δανεισμό.

      Ξέρεις πόσα θα δανειστείς φέτος; 148,7 δις. Ξέρεις πόσα θα δανειστείς μέχρι το 2015; 275,7 δις. Μπορείς, φαντάζομαι, με τα λίγα στοιχεία που σου προανέφερα, να φανταστείς πότε θα καταφέρεις να τα ξεπληρώσεις όλα αυτά… Ποτέ, αρκεί να αναλογιστείς ότι μόνο τα τελευταία 12 χρόνια έχεις ξοδέψει 480 δις σε αποπληρωμές και το χρέος αυξήθηκε! Α, και κάτι άλλο: αυτά τα ποσά κατατίθενται σε δεσμευμένο λογαριασμό, ο οποίος αφορά στην εξυπηρέτηση του χρέους. Δεν είναι, δηλαδή, λεφτά (ουσιαστικά δεν είναι καν ρευστό) που μας τα βάζει το ΔΝΤ και η ΕΚΤ και μας λέει «κάντε τα κουμάντα σας», αλλά ένα λογιστικό «κόλπο», ώστε να ανανεωθούν τα ληξιπρόθεσμα δάνεια της χώρας και να αποφευχθεί η χρεοκοπία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, χρεοκοπία σημαίνει παραδοχή του οφειλέτη ότι δε μπορεί να αποπληρώσει το χρέος του και άρα ο δανειστής χάνει τα λεφτά του, αφού τα κρατικά ομόλογα χάνουν όποια αξία έχουν. Ο δανειστής δε μπορεί να προσφύγει νομικά, διότι το διεθνές δίκαιο προστατεύει την εθνική κυριαρχία των χωρών απέναντι σε ιδιώτες (αν και οι πολιτικοί μας φρόντισαν να υπογράψουν την παραίτηση της χώρας από τα κυριαρχικά της δικαιώματα ήδη από το 2010, η δανειακή σύμβαση είναι άκυρη και αντισυνταγματική, γιατί τα κυριαρχικά δικαιώματα δεν είναι διαπραγματεύσιμα και καμία κυβέρνηση δεν εξουσιοδοτείται να τα παραχωρεί). Επομένως, πιο πολύ δίνουν λύση στο δικό τους πρόβλημα με αυτό το δανεισμό, παρά στο δικό μας. Όσοι λένε το αντίθετο (βλ. MEGA, ΣΚΑΪ κλπ.), απλά βασίζονται στην άγνοια του απλού κοσμάκη.

      Οι κοινωνικές δαπάνες καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, όχι από τις δόσεις του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. Αυτό το νόημα έχει κιόλας ο προϋπολογισμός, να ορίζει ένα όριο εξόδων που θα συμβαδίζει με τα έσοδα του κράτους, σε ετήσια βάση. Λέει δηλαδή (απλοϊκά μιλώντας), πόσα λεφτά προβλέπω να εισπράξω από τους φόρους, σύμφωνα με το προβλεπόμενο ΑΕΠ; Τόσα. Από αυτά, τόσα θα πάνε σε μισθούς και συντάξεις, τόσα σε υποδομές υγείας και παιδείας, τόσα σε εξοπλισμούς. Αν τελικά δεν κάνω καλούς υπολογισμούς, τότε ο προϋπολογισμός πέφτει έξω και καταφεύγω σε δανεισμό ή σε περικοπές δαπανών, ή σε διάφορα άλλα «κόλπα», όπως είναι οι μεταπηδήσεις κονδυλίων, οι έκτακτοι λογαριασμοί κλπ.

      Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως, αν αρνηθούμε το χρέος και κατά συνέπεια σταματήσει η εισροή ευρωπαϊκού χρήματος στη χώρα, δεν είναι οι κοινωνικές δαπάνες (αυτές όπως εξήγησα παραπάνω είναι άσχετες με το δανεισμό), αλλά η ρευστότητα των τραπεζών και γι αυτό δεν ευθύνεται ούτε ο υπέρογκος δημόσιος τομέας, ούτε οι παχυλές συντάξεις και οι μισθοί, ούτε καν οι διεφθαρμένοι πολιτικοί (πέραν του ότι θα έπρεπε να ασκούν δημόσιο έλεγχο), αλλά ο ακατάσχετος δανεισμός και το προβληματικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, που επιτρέπει στις τράπεζες να δανείζουν λεφτά που δεν υπάρχουν στο αποθεματικό τους. Οι τράπεζες αυτή τη στιγμή έχουν ένα έλλειμμα της τάξης των 70 δις, αφού οι καταθέσεις ανέρχονται συνολικά στο ποσό των 170 δις και τα δάνεια προς επιχειρήσεις και ιδιώτες είναι περίπου 240 δις. Σε αυτό το έλλειμμα έχει συμβάλει σημαντικά και μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων που έβγαλε τα λεφτά της στο εξωτερικό (με το σύνολο των ελληνικών καταθέσεων μόνο στην Ελβετία να ανέρχεται στα 600 δις περίπου). Για να μην καταρρεύσει, λοιπόν, αυτό το οικοδόμημα, χωρίς να απαιτείται η προστασία των «μεγάλων», θα πρέπει το κράτος να εγγυηθεί τις καταθέσεις και να χρεωθεί τη ζημιά των τραπεζών, δηλαδή να έχει χρήμα πρόχειρο για να τις δανείσει. Εναλλακτικοί τρόποι να βρεθούν αυτά τα χρήματα υπάρχουν. Το κράτος μπορεί να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή, να αυξήσει το προκλητικά χαμηλό ποσοστό φορολόγησης των Α.Ε. και της εκκλησίας, ή ακόμα και να καταφύγει σε εσωτερικό δανεισμό, προείσπραξη φόρων του επόμενου έτους, αναδρομική φορολόγηση των καταθέσεων που βγήκαν στο εξωτερικό, κατασχέσεις περιουσίας των πολιτικών που θα αποδειχθεί ότι κατασπατάλησαν το δημόσιο χρήμα, ή ακόμα και μειώσεις μισθών και συντάξεων, αλλά με μια ειδοποιό διαφορά: οι μειώσεις θα γίνουν από πάνω προς τα κάτω, όχι οριζόντια. Δηλαδή, παίρνεις τον ανώτερο μισθό και τον κατεβάζεις στο επίπεδο του δεύτερου ανώτερου. Αν πάλι δε σου βγαίνουν τα νούμερα, παίρνεις και τους δύο μισθούς και τους κατεβάζεις στο επίπεδο του τρίτου ανώτερου κ.ο.κ. Το ίδιο και τις συντάξεις (αυτό αποτελεί πρόταση του κ. Βαρουφάκη, με την οποία συμφωνώ απόλυτα). Έτσι προασπίζεις τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα από την εξαθλίωση. Ακόμα κι αν τα χρήματα αυτά δε μπορέσουν τελικά να βρεθούν, όποιες τράπεζες οδηγηθούν τελικά στη χρεοκοπία θα κρατικοποιηθούν και το κράτος θα είναι σε θέση να εγγυηθεί τις καταθέσεις. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι τράπεζες θα πρέπει να υποβληθούν σε δημόσιο έλεγχο, αλλιώς δε θα μπορέσει να υπάρξει κανενός είδους εξυγίανση στον τραπεζικό τομέα, που είναι και η βασική αιτία της οικονομικής κρίσης.

      Αυτή εν ολίγοις είναι μια εναλλακτική πρόταση στην πολιτική του μνημονίου. Αν σε ικανοποιεί, την ψηφίζεις. Αν όχι, την απορρίπτεις. Είναι άλλο όμως να απορρίπτεις κάτι από συνείδηση και άλλο από φόβο. Προσωπική μου άποψη είναι ότι ένα μεγάλο κομμάτι του χρέους θα πρέπει να παραγραφεί τελικά, όποια πολιτική κι αν ακολουθήσουμε. Ας μην ξεχνάμε κιόλας ότι το δημόσιο χρέος από το 1961 (και ενδεχομένως από παλαιότερα, αλλά δεν έχω στοιχεία για να το διασταυρώσω), που έγινε ο διακανονισμός των προπολεμικών δανείων, μέχρι και το 2005, κυμαινόταν σχεδόν σταθερά στο 90%-100% του ΑΕΠ. Ξαφνικά, από το 2005 μέχρι το 2010, εκτινάχθηκε σχεδόν στο 170%. Πάντως η τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ για λογιστικό έλεγχο και μερική παραγραφή αφού διαπιστωθεί το επαχθές του χρέους είναι πιο ρεαλιστική από τη μονομερή άρνηση που υποστηρίζουν άλλοι. Το δεύτερο θα απομόνωνε τη χώρα και θα είχε πιθανόν ως αποτέλεσμα άλλες διπλωματικές επιπλοκές που δεν είναι του παρόντος.

  3. Απαντώ στον «αντιπολιτευόμενο» για να του λύση την απορία…
    Παραθέτω απόσπασμα της συνέντευξης του Κου

    <>.

    Θα «βαρέσουμε κανόνι» μέσα στο ευρώ;

    <>.

    Τα 200 δις που θα δώσουμε στις τράπεζες είναι αν εφαρμοστεί το μνημόνιο και το PSI. Αφού είπατε ότι δεν θα το εφαρμόσετε.

    <>.

    Τεχνικά και οικονομικά, αν πείτε ότι βγαίνουμε από το μνημόνιο, τη διαδικασία με τις τράπεζες πώς θα τη στήσετε; Αν βγούμε από το μνημόνιο, οι τράπεζες θα είναι άδεια θησαυροφυλάκια.

    <>.

    Αυτές είναι δικές μας, όχι των τραπεζών.

    <>.

    Θα δεσμεύσετε τις καταθέσεις;

    <>.

    Και πώς θα χρησιμοποιηθούν στην ανάπτυξη αφού είναι των πολιτών;

    <>.

    Θα αποκατασταθούν οι μισθοί, οι περικοπές που έχουν γίνει; Θα επιστραφούν τα χρήματα;

    <>.

    Εννοείτε τα χρήματα των καταθέσεων , τα δικά μας χρήματα.

    <>

  4. Από τα λεφτά των δανείων ούτε ένα ευρώ δεν πάει σε μισθούς και συντάξεις,οπότε αυτή η καραμέλα έλιωσε Αντιπολιτευόμενε (2 σχόλια πιο πάνω).Με φορολόγηση των τραπεζών και των εχόντων τους καθάρισε ο Τσίπρας.

  5. Την πράξη του Τσίπρα τη χαιρετίζω και τη σέβομαι ως πράξη ιδεολογικής σταθερότητας και πολιτικής αξιοπρέπειας. Ωστόσο, αναρωτιέμαι: Μήπως πέρα από τη θεσιθηρία και τον ωφελιμισμό του πλούτου, μπροστά στην ιστορική συγκυρία και την τύχη ενός ολόκληρου λαού αξίζει κανείς να θυσιάζει και τον πολιτικό του εγωισμό; Μήπως χάριν μιας ρεαλιστικής αξιοποίησης της ευκαιρίας που δόθηκε στην Αριστερά θα έπρεπε να επιδείξει μεγαλύτερο ρεαλισμό και υπευθυνότητα, ακόμα κι αν αυτό του κόνταινε λίγο τα «παντελόνια» (που δεν το νομίζω εδώ που τα λέμε); Γιατί, ας μη γελιόμαστε, στα μάτια πολλών τους έδωσε άλλοθι με το αίτημα για ενυπόγραφη υποχώρηση από το ΄Μνημόνιο. Όχι γιατί έχει άδικο, αλλά γιατί αυτά τα πράγματα δεν γίνονται-και δεν μπορεί να μην το αντιλαμβάνεται. Τώρα θα πάει σε νέες εκλογές και η ιδέα για κυβέρνηση της Αριστεράς θα βρει μπροστά της, αντί του αιφνιδιασμού της 6ης Μαίου, ένα οργανωμένο, θεριευμένο μέτωπο της κεντροδεξιάς, που θα έχει πίσω του τα ΜΜΕ, την Ευρώπη και την Ευρωτρομοκρατία. Πιστεύεις ότι θα πάρει θετικό αποτέλεσμα; Δεν είμαι και τόσο αισιόδοξος…
    Είμαι ένας από τους πολλούς που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ γιατί ήλπιζα σε μια ρεαλιστική αντιμνημονιακή αντι-πρόταση. Όχι για να τεστάρω την ιδεολογική συνέπεια και το πόσο μεγάλη την έχει (πολιτικά, πάντα) ο Τσίπρας, ούτε για να στεί΄λω μήνυμα σε ΠΑΣΟΚ-ΝΔ (στ” αρχίδια μου τους γράφω). Αν ωστόσο χαραμιστεί αυτή η ευκαιρία, που παίζει να είναι και μοναδική ιστορικά, θα του το κρατήσω μανιάτικο. Γιατί δεν είναι μόνο ο ωφελιμισμός του πλούτου και της εξουσίας που είναι επικίνδυνος, αλλά και ο ωφελιμισμός της ιδεολογίας και του image. Απλά δε το παράδειγμα του «ιδεολογικά καθαρού» ΚΚΕ και θα καταλάβεις τι εννοώ.

    1. Δηλ. φιλε μου τι θαπρεπε να κανει ? Να συνταχτει με την γραμμη του Βενιζελου και του Σαμαρα και να κανουν μαζι κυβερνηση?
      Γιατι δεν ψηφιζαμε τοτε Βενιζελο???

  6. Den nomizo oti eprakse sofa.Odigise tous ipolipous se ipoxreotiko oxi stin sinergasia otan tha mporouse na sximatisi kibernisi kai na tous ksemprostiasi mesa apo tin politiki tou apokniontas pos oti ekanan olo afto ton kero itan apla psemata. Afto bebea ean osa ipostirizi ine efikta. Apo tin alli tora pefti stin pagida tis propagandas oti aftos ine ipetios tis akibernisias.Stin teliki, gia emena oloi tous pezoun to pexnidi tou entiposiasmou dixos na logariazoun tin anagki tou laou kai tis Elladas gia pragmatiki lisi. Prosopika, kanenas tous den me pithi oti endiaferete gia kati perisotero apo tis psifous pou tha mazepsi stis epomenes ekloges. Perissotera eksigo sto blog mou.

      1. Ωραια ! να υπογραψουμε ολοι μαζι και ενα τριτο μνημονιο και μετα να συζηταμε πως θα απαλλαγουμε και απ αυτο…
        Τελικα τι θελουμε? Τσιπρα να επωμιστει το βαρος των υπογραφων των αλλων με διαπραγματευτη τον Βενιζ. και τον Σαμαρα ? Εχουμε ξεφυγει τελειως….

  7. ας αντιγράψω από το πρόγραμμα του σύριζα λοιπόν. Και μετά σκεφτείτε ποιος κοροιδεύει ποιον.

    ——-
    Μαζικές προσλήψεις (!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!) στην υγεία, την εκπαίδευση και τις κοινωνικές υπηρεσίες. Άμεσο πρόγραμμα δημιουργίας 100.000 νέων θέσεων εργασίας ….

    Αύξηση των αποζημιώσεων για τις απολύσεις (!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!).

    Να επανέλθουν υπό δημόσια ιδιοκτησία και κοινωνικό έλεγχο όλες οι Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμοί (!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!)

    Απόρριψη της ιδιωτικοποίησης της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ (!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!)

    Να αποσυρθεί ο νόμος για τα Κολέγια – Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών και να απορροφηθούν οι σπουδαστές τους από το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα (!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!)

    Υπεράσπιση και διεύρυνση του ασύλου (!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!) και των ακαδημαϊκών και συνδικαλιστικών ελευθεριών στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

    16. Μαζικές προσλήψεις (!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!)

    Ουδέν σχόλιο.

  8. Οταν υπογράφεις καποιες συμφωνίες δεν τις αναιρεις τοσο ευκολα !!!!
    Ο Κύριος Τσίπρας καλα τα λέει άλλα λυπάμαι ειναι αργα!!!
    Μη τηρηση των συμφωνηθεντων σημαινει κυρωσεις – εξοδο απο το euro!!!!!
    Δυστυχως κανεις δεν μπορει να μας βγαλει απο το λουκι πιστέψτέ το !!!!!
    Η μεγαλυτερη απατη όλως των εποχων στην χωρα δημιουργήθηκε απο την απιστευτη δηλωση του πιο αδιστακτου και επικινδυνου πολιτικου που περασε απο την ιστορια της χωρας, κυριο Γεωργιο Παπανδρέου!!! (ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ)
    Ο λαος, τον πιστεψε και τον ακολουθησε (προσδοκόντας σωτηρία και ευημερία), τελικώς στην καταστροφή!!!!!!
    Αυτή τη στιγμή ειμαστε δανειολήπτες με υπογραφή και οι δανειστες μας με τα συμβολαια στα χερια ετοιμοι να ενεργοποιησουν τις ρητρες αθετησης των συμφωνηθέντων.
    Φανταστειτε τον εαυτο σας ως δανειολήπτη που δεν μπορει να αποπληρώσει τις δοσεις του δανειου, όμως έχει επενδυσει ήδη το δανειο σε οποιοδήποτε ιδιωτικό του σκοπό!!!!
    Ή και το αντίθετο……Φανταστειτε τον εαυτο σας να εχετε «δανεισει» πχ στον επιστήθιο φίλος σας ενα σημαντικο ποσο …………..ο οποιος δεν το επιστρεφει πλεον…………..δεν νομιζω να του το χαρισετε!!!
    Το συμπερασμα ειναι ενα:
    Κανεις από τους πολιτικούς μας δεν εκανε την λεξη μεταρρυθμιση…..πράξη, οταν επρεπε!!!!
    Κανεις δεν εφερε την υποσχομενη, προεκλογικα παντα, αλλαγη που προσδοσκούσε ο λαός!!!!
    Ο λαος πρέπει να μαθει να ψηφίζει για ενα καλυτερο αυριο μεσα απο την πραγματικη αληθεια (που δεν υπήρχε ποτε), συνειδητά και με πίστη στην ατομική προσπάθεια του καθενός και οχι ψηφό ιδιοτέλειας και προσωπικου βολέματος …..γιατι δυστυχώς 8 στους δεκα συμπολιτες μας ψηφιζαν εφοσον θα πραγματοποιούνταν το ρουσφέτι τους και 10 στους 10 τους πέρασε απο το μυαλό.
    Νομίζω οτι πρέπει να ακολουθήσουμε την λύση και τον τρόπο διακυβέρνησης της Ιταλίας, με εναν Ελλήνα Mondi Πρωθυπουργό!!!!!! Στοχος ειναι η οικονομική και κοινωνική σωτηρία πλέον και μετά ολα τα αλλα!!!!!
    Λύπαμαι πολύ αλλα ετυχε η γενια του 1975 και μετά, να περάσει αυτη τη δοκιμασία……..που αποψή μου ειναι οτι είναι ακόμα η αρχή!!!!!
    Με σεβασμό και εκτίμηση στους συνομιλητες αυτου του μπλοκ!!

  9. σιγά τα λάχανα… η μισή Ελλάδα (για να μην πω όλη) το έλεγε.. Το θέμα είναι ποιός θα κρεμάσει το κουδούνι στη γάτα, σ αυτόν θα αξιζουν τα ζήτω,, !!

  10. Ωραια ολα αυτα με το μνημονιο κλπ δεν ξερω τι θα γινει αν οντως εφαρμοστη αργοτερα ολο αυτο που ισχυριζετε ο κυριος Τσιπρας.Στη αρχη χαιρομουν που αλλαξε κατι επειτα ομως οταν αναλογιστικα καποια πραγματα παγωσα.Τι θα γινει με το θεμα των Σκοπιων αν το αναλαβει ο κ.Τσιπρας το ιδιο ισχυει με Αοζ,παρανομη μεταναστευση,αφαιρεσει των θρησκευτικων απο το σχολειο κτλπ.Αυτα ειναι τα ερωτηματα που εχω στο μυαλο μου

  11. Δεν ξέρω, έχω αρχίσει και φοβάμαι πολύ, και πετάγομαι την νύχτα απ” τον ύπνο μου. Πάντα με τον ίδιο εφιάλτη. Θα σας τον διηγηθώ.
    Είμαι λέει κάπου στην εξοχή σ’ ένα ωραίο ξέφωτο, ψηλά ωραία δέντρα γύρω-γύρω πολύ πυκνό ανοιξιάτικο χορτάρι, χαμομήλια, μαργαρίτες, παπαρούνες, ανεμώνες διάσπαρτες που και που. Το ωραίο αυτό υψίπεδο στην μια πλευρά του έχει ένα απόκρημνο γκρεμό. Περπατώντας αργά και χαζεύοντας δεξιά κι αριστερά την όμορφη φύση, νοιώθω μια υπέροχη γαλήνη και μακαρίζω τον εαυτό μου που βρέθηκα σε ένα τέτοιο παράδεισο όπως τα παιδικά μου χρόνια στο Ντράφι της δεκαετίας του ‘70 πριν ακόμη αυτό χτιστεί. Σκέφτομαι να συνεχίσω όταν ξαφνικά εστιάζω σ’ ένα μεγάλο στέισονβάγκον επίσης της δεκαετίας ’70 αλλά ολοκαίνουριο και απαστράπτων. Μέσα βρίσκονται 7-8 παιδάκια (από 2 έως 10 χρονών) έχουν δυνατά την μουσική και παίζουν…. (σκηνικό που έχω βιώσει και στην πραγματικότητα στα παιδικά μου χρόνια στα κυριακάτικα πικ-νικ με τ’ αδέρφια και τα ξαδέρφια μου). Οι γονείς δεν είναι σε κοντινή απόσταση, μάλλον κάνουν κι αυτοί τον περίπατό τους. Ξαφνικά βλέπω το αυτοκίνητο να αρχίζει να τσουλάει, στην αρχή αργά και μετά λόγω της κλίσης όλο και πιο γρήγορα με κατεύθυνση το βάραθρο. Προσπαθώ να τρέξω προς το μέρος τους αλλά έχω παραλύσει εντελώς. Στέκομαι όρθιος στητός αλλά δεν μπορώ να κουνήσω ούτε το μικρό μου δακτυλάκι. Σκέφτομαι να φωνάξω μήπως μπορέσει και προλάβει κανένας άλλος αλλά ούτε κι αυτό το μπορώ. Μόνο την καρδιά μου αισθάνομαι ν’ ανεβάζει παλμούς όσο το αυτοκίνητο πλησιάζει τον γκρεμό. Και την ώρα που το αυτοκίνητο πέφτει στον γκρεμό, τραντάζομαι και ξυπνάω………
    Έτσι νοιώθω από την πρώτη μέρα της προκήρυξης των εκλογών. Ακούω τα παραμύθια δεξιά κι αριστερά του ενός και του άλλου και τρελαίνομαι. Ακούω τον κόσμο να μιλάει δεξιά κι αριστερά, μνημονιακούς-αντιμνημονιακούς, έχουν εστιάσει πάνω σ’ ένα δέντρο κι όλο το δάσος καταστράφηκε. Λόγω της δουλειάς μου (είμαι οικονομικός αναλυτής) βλέπω τον γκρεμό να πλησιάζει όλο και ταχύτερα. Θα πέσουμε όλοι μέσα κι εσείς θα συζητάτε ακόμη γι αυτό. Ο Τσίπρας έχει ενημερωθεί για την κατάσταση αλλά κάνει το κορόιδο. Τι να βγει να πει, ότι τόσο καιρό σας δούλευα. Είμαστε σ’ ένα ανεξέλεγκτο όχημα στο παραένα και αν δεν στρίψει κάποιος το τιμόνι και να πατήσει τα φρένα τελειώσαμε……
    Προσωπικά μετά από αυτό θα θέλω να του φάω το λαρύγγι. Το θέμα είναι ότι θα βγει πάλι να τα ρίξει αλλού, θα πει καναδυό από κείνα τα τσιτάτα του με φωνή και κούνημα στο χέρι αλά Αντρέα θα πετάξει και κανένα ωραίο ψευτοεπαναστατικό…
    Μην τσιμπάτε στο δόλωμα. Το κατάπιαμε όλοι μας, μαζί με τ’ αγκίστρι επί Ανδρέα αλλά τότε δεν κινδυνεύαμε άμεσα… Όσο για τον έτερο Καππαδόκη, τον Αντώνη Σαμαρά, η αλαζονεία του είναι πληρωτέα άμα τη εμφανίσει. Πληρώνουμε την κ@..Λ@ του να γίνει σώνει και καλά πρωθυπουργός πριν την καταστροφή. Τι να πω, κρέμασμα θέλουν.
    Η μοναδική λύση είναι μια άμεση κυβέρνηση οικουμενικής στήριξης τύπου Μόντι.
    Άντε και βοήθειά μας, με τους σπεκουλαδόρους που διαφεντεύουν τις τύχες μας.

    1. Αναλόγως….. αν από τα 10 πράγματα που ξέρεις τα 8 είναι από δεξιά πηγή και τα 2 από αριστερά τότε λογικό να βλέπεις μια καταστροφή, αν ήσουν σε αριστερό περιβάλλον θα τα έβλεπες από την άλλη μεριά, δεν κάνει ο Τσίπρας το κορόιδο…. απλά οι δεξιές αντιλήψεις χρεοκόπησαν

  12. @ Εγέρθητο «Που ήταν τόσα χρόνια η αριστερά στο σύνολό της να τους ξεμπροστιάσει όταν παίρνανε τα δάνεια και τα πετάγανε στον αέρα. Να πει μια κουβέντα να μας ενημερώσει.»

    Η αριστερά ήταν εδώ τόσα χρόνια με πολλές πολιτικές αναλύσεις, πολλές συγκρούσεις στην δρόμο, πολλές μολότοφ, πολλά βιβλία κοινωνιολογίας και ψυχολογίας και πολλά κοινωνικά πειράματα ανά τον κόσμο. Όμως δεν είναι αυτό το θέμα από την στιγμή που η πληροφορίες αυτές είτε δεν περνάνε από τα καθεστωτικά μέσα είτε περνάνε διαστρεβλωμένες.

    Το θέμα είναι ότι δεν μπορείς να κρίνεις την αριστερά ως φιλοσοφία και ως κοινωνικό σύστημα από τα πρόσωπα που κατά καιρούς προσπάθησαν να την εκφράσουν μέσα σε έναν παραδοσιακά δεξιό λαό. Η αριστερά είναι κατά βάση κοινωνική επιστήμη (θεωρίες για άπλυτους ή ακαδημαϊκούς) ενώ ο λαός αποφασίζει με βάση 1) το πρόσωπο-ηγέτη 2) την πίστη του στην ελεύθερη αγορά 3) τον φόβο του σταλινισμού

    Αν μετρήσεις τα δεδομένα η αριστερά δεν είχε καμιά ελπίδα να ληφθεί σοβαρά υπόψιν από την πλειοψηφία του λαού.

    Αργούμε λίγο αλλά μαθαίνουμε…

    1. Μάλλον δεν θυμάσαι καλά ή δεν έχεις υπόψη σου. Σε προτρέπω μέσα από το κόμμα που πιστεύεις και ψηφίζεις, να ζητήσεις βίντεο ή πρακτικά αγορεύσεων και παρατηρήσεων που έχει κάνει στην βουλή, ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ, σχετικά με την λάθος οικονομική πολιτική, καθώς και προτάσεις για την βελτίωσή της. Και μην μου πεις ότι η κοινωνικοποίηση και η αναδιανομή του πλούτου είναι λύση, γιατί εμείς που τα προλάβαμε και τα ζήσαμε το ‘81-‘85 είδαμε πόσο πολύ βοήθησαν και που μας οδήγησαν.
      Πες μου πότε κατήγγειλαν την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος, την καταλήστρευση του ελληνικού λαού. Άσε με κάτω με τα λαμόγια όλα. Τους προδότες, τους ανθέλληνες. Που τους πιστεύετε, αντί να τους κρεμάσετε απ” τα άντερά τους.
      Όσων αναφορά τις συγκρούσεις στον δρόμο και τις μολότωφ όντως είναι η πραγματική και μοναδική πολιτική της αριστεράς. Κάθισες ποτέ να σκεφτείς όμως που μας οδηγεί; Τι θέλουν να πετύχουν αυτοί που σας βάζουν και σας καθοδηγούν;

      Όταν εγώ ο δημοκρατικός πολίτης, (που είμαι και η σιωπηρή πλειοψηφία) ασφυκτιώ, πνίγομαι και θέλω να φωνάξω και να διαδηλώσω ειρηνικά και δημοκρατικά είμαι υποχρεωμένος να πάω να στηθώ πίσω ή ανάμεσα στα συντρόφια με τα σφυροδρέπανα τις σημαίες του ΠΑΜΕ και του ΣΥΡΙΖΑ τις μολότωφ, τα καδρόνια και τα λοστάρια. Οπότε λέω «άστο καλύτερα, δεν γαμιέται» και επειδή είμαι άνθρωπος της δημιουργίας και ερασιτεχνικά έχω κατασκευάσει, έχω χτίσει, έχω φτιάξει πάρα πολλά πράγματα στην ζωή μου και «ξέρω τον κόπο του φτιάχνω, του δημιουργώ», οι καταστροφές και οι βανδαλισμοί με σκοτώνουν και τρελαίνομαι και δεν θέλω ούτε ν’ ακούω. Και βάζω την μουσική μου, παίρνω κι ένα βιβλίο και κλείνομαι στο «μικροαστικό καπιταλιστικό» καβούκι μου, σε κάτι δηλαδή που δεν είμαι εγώ και δεν με αντιπροσωπεύει, αλλά το προτιμώ 1.000.000 φορές περισσότερο απ’ το να κατέβω και ν’ αρχίσω να σπάω και να καίω.
      Έχετε παραμερίσει ποτέ σας τον αλαζονικό και δήθεν επαναστατικό εγωισμό σας να δείτε πόσοι συνάνθρωποί σας αισθάνονται σαν εμένα????????

      Έχετε κάτσει να σκεφτείτε ότι αυτοί που σας καθοδηγούν τα έχουν υπολογίσει όλα αυτά και σαν δεκανίκι και μέρος του συστήματος που είναι και του κατεστημένου που έχουν συνδημιουργήσει (τα ‘χουνε κάνει πλακάκια και μοιράζονται τα ληστρικά και κλεψιμαίικα) βάζουν εσάς τους μάξιμουμ 500.000 ψευτοαγωνιστές για κλείνουν σπίτια τους, τους υπόλοιπους 9.000.000 που είναι κι ο πραγματικός κίνδυνος κι που αν ξεσηκωθούν δεν θα μπορέσουν ποτέ να τους ελέγξουν γιατί η δημοκρατία αντί για πέτρες πετάει επιχειρήματα.

      Κι έτσι ελέγχουν την κατάσταση. Και έχουν κάνει έναν περήφανο λαό να υποφέρει από «οσφυοκαμψία». Και την αριστερά μονοπωλιακή έκφραση και εκμετάλλευση κάθε λαϊκής αντίδρασης κι επανάστασης.

      Όσο για τα υπόλοιπα επειδή είχα κάνει διατριβή στην Πολιτική Κοινωνιολογία και την οικονομική επίδραση των διάφορων πολιτικών συστημάτων τον 20ο αιώνα. Τόσο η κομμουνιστική θεωρία των Μαρξ και Ένγκελς είναι ξεπερασμένη και δεν έχει καμία εφαρμογή στις μέρες μας όσο και η κατάρρευση της νεοφιλελεύθερης-μονεταριστικής θεωρίας του Φρίντμαν μετά το 2008 κρίνεται δεδομένη. Τώρα για τις σταλινικές φοβίες και τα αποτελέσματα του ολοκληρωτισμού… στην Αλέκα…

      Προσωπικά πιστεύω ότι ένα κοινωνικό κράτος (βλέπεις αποφεύγω τεχνηέντως να χρησιμοποιήσω σοσιαλιστικό) τύπου Σουηδίας ή ακόμη και Καναδά είναι ότι καλύτερο, αλλά ανεφάρμοστο για τα Ελληνικά δεδομένα. Ο Έλληνας θέλει πάρα πολύ εκπαίδευση, εκ θεμελίων αλλαγή της παιδείας, και πολλά χρόνια υπομονή για να φύγουν τα κατάλοιπα, για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά σ’ ένα τέτοιο πολιτικό σύστημα. Τέτοια συστήματα έχουν υπερευαισθησίες στην διαφθορά και τις προσωπικές ιδιοτέλειες. Ένα μεταβατικό στάδιο σε ένα τέτοιο πολιτικό σύστημα, είναι μια πιο φιλελεύθερη μεταρρυθμιστική πολιτική εξυγίανσης, τύπου Γερμανίας ή Ελβετίας, με πολύ-πολύ λιγότερο κράτος και πάρα πολύ οργάνωση. Και φυσικά για να γίνει κάτι τέτοιο, απαραίτητη προϋπόθεση, είναι να πάνε ΟΛΟΙ σπίτια τους (και όταν λέμε όλοι…εννοούμε όλοι) και η εξουσία να επιστρέψει στα χέρια του λαού (βλ. Ισλανδία). Μεθοδευμένα, μεθοδικά και πάντα δημοκρατικά. Τελεία και παύλα. Γιατί μονοπωλήσαμε το Blog και αυτό δεν είναι καθόλου δημοκρατικό.

      Υ.Γ. To «εγέρθητο» είναι απόλυτα ειρωνικό, γι αυτό και ανορθόγραφο. Όπως έλεγε και ο Βασίλης: Εσύ γιατί δεν είσαι εγέρθητος…

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Shares