Συρίγος

Ο Συρίγος γκρεμίζει τον μύθο της «κεντρώας» ΝΔ

Δημοσιεύτηκε στο News247 τον Ιούλιο του 2022.

Χρειάστηκαν μόλις λίγα λεπτά στον Άγγελο Συρίγο για να διατυπώσει όλες τις γνωστές θέσεις του αντιδραστικού ιστορικού αναθεωρητισμού. Στην τοποθέτησή του στη Βουλή για το νομοσχέδιο Κεραμέως ο υφυπουργός Παιδείας (και καθηγητής Πανεπιστημίου) επανέλαβε όσα έχουμε ακούσει τις τελευταίες δεκαετίες για το Πολυτεχνείο από τους κάθε λογής ακροδεξιούς.

Συγκεκριμένα, ο κ. Συρίγος:

  • Μας πληροφόρησε ότι δεν γίνονταν ογκώδεις διαδηλώσεις και πορείες επί χούντας. Λες και το πολιτικό φρόνημα μπορεί να εκφραστεί σε καθεστώς στρατιωτικής τρομοκρατίας. λες και ο κόσμος δεν εκμεταλλεύτηκε οποιαδήποτε χαραμάδα άνοιγε για να διαμαρτυρηθεί, από την κηδεία του Γεώργιου Παπανδρέου έως τη Νομική και το Πολυτεχνείο.
  • Επανέλαβε την κεντρική θέση της μεταπολιτευτικής Ακροδεξιάς περί «μύθου του Πολυτεχνείου». Λες και δεν είναι μοναδικό γεγονός η αναμέτρηση χιλιάδων αόπλων πολιτών με πάνοπλους στρατιώτες και αστυνομικούς, λες και η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν είναι το αφετηριακό γεγονός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας.
  • Τέλος, ο κ. Συρίγος μάς είπε ότι οι πορείες του Πολυτεχνείου είναι εθιμοτυπικά γεγονότα που καταλήγουν σε ταβέρνες με παϊδάκια, όπου τραγουδιούνται αντάρτικα. Λες και η Σταματίνα Κανελλοπούλου, ο Ιάκωβος Κουμής και ο Μιχάλης Καλτεζάς δεν δολοφονήθηκαν από αστυνομικούς σε πορείες του Πολυτεχνείου…

Αυτό που σκέφτονται οι υπόλοιποι

Η τοποθέτηση Συρίγου έφερε σε αμηχανία την κυβέρνηση και γι’ αυτό ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Χάρης Θεοχάρης, έσπευσε να δηλώσει ότι «η Ν.Δ. τίμησε, τιμά και θα τιμά τον αγώνα του ελληνικού λαού στο Πολυτεχνείο, χωρίς αστερίσκους και χωρίς περιστροφές». Το γεγονός και μόνο ότι το κυβερνών κόμμα αισθάνθηκε την ανάγκη να πει ότι τιμάει το Πολυτεχνείο, αποτελεί έμμεση παραδοχή ότι η τοποθέτηση Συρίγου το αμφισβήτησε, πράγμα που συνιστά μείζον ατόπημα για έναν πολιτικό και μάλιστα υπουργό.

Ωστόσο, η ΝΔ ούτε καταδίκασε τις δηλώσεις του Συρίγου ούτε τον ανάγκασε να τις ανασκευάσει -πόσο μάλιστα να ζητήσει συγγνώμη. Κι αυτό γιατί ο κ. Συρίγος είπε με χοντροκομμένο τρόπο αυτό που όνντως σκέφτονται στη ΝΔ. Επιπλέον, το Μαξίμου θέλει να περιορίσει τις διαρροές προς τους διάφορους ακροδεξιούς σχηματισμούς, υιοθετώντας σημαντικά στοιχεία της ατζέντας της “καθαρής Δεξιάς”. Δεν είναι τυχαίο ότι κανένα στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας δεν αποδοκίμασε την τοποθέτηση Συρίγου. Αντιθέτως, τα γνωστά φιλοκυβερνητικά τρολ την επαίνεσαν.

Η Δεξιά

Στην πραγματικότητα, η Δεξιά διαχρονικά θέλει «να τελειώνουμε το Πολυτεχνείο».

  • Γιατί η επέτειος θυμίζει ότι την πιο ηρωική πράξη εναντίον της χούντας (και από τις πιο ηρωικές στην ελληνική Ιστορία) την έκαναν «οι νέοι που τους έλεγαν αλήτες» και όχι ο πολιτικός κόσμος.
  • Γιατί η επέτειος θυμίζει ότι την ώρα που τα παιδιά έχυναν το αίμα τους για την ελευθερία, κανείς από την πολιτική και οικονομική ελίτ δεν κατέβηκε στο Πολυτεχνείο για να τα στηρίξει και να τα προστατεύσει.
  • Γιατί η επέτειος θυμίζει ότι η Δεξιά (πλην ορισμένων τιμητικών εξαιρέσεων) δεν συμμετείχε στο αντιδικτατορικό κίνημα.
  • Γιατί χάρη στο Πολυτεχνείο και τη συνείδηση που γέννησε, το 1974 έγινε πραγματική Μεταπολίτευση και όχι ελεγχόμενη μεταβίβαση της εξουσίας, με αποτέλεσμα τη νομιμοποίηση της Αριστεράς και την αναγνώριση ελευθεριών που η κοινωνική πλειονότητα δεν είχε ποτέ άλλοτε. Αυτές τις ελευθερίες εννοούν όσοι μιλάνε για “μεταπολιτευτική παρακμή”.

Ο μύθος

Μισό αιώνα τώρα, το Πολυτεχνείο παραμένει ζωντανό και θαλερό, σε πείσμα των συνεχών προσπαθειών ακύρωσης, διαστρέβλωσης και καπηλείας του. Ένα αμάραντο σύμβολο εξέγερσης κι ελευθερίας, διαρκής οδηγός του δημοκρατικού καθήκοντος, Δηλώσεις όπως αυτές του κ. Συρίγου δεν πρόκειται να γκρεμίσουν από το βάθρο της Ιστορίας.

Αυτό όμως που πραγματικά κάνουν οι δηλώσεις Συρίγου είναι ότι γκρεμίζουν ένα πραγματικό μύθο: αυτόν ότι δήθεν η ΝΔ είναι κόμμα του Κέντρου. Μάλλον αθέλητά του, ο υφυπουργός Παιδείας μας υπενθύμισε ότι η ΝΔ είναι μια κανονική (κανονικότατη) Δεξιά, όπως την έχουμε γνωρίσει για δεκαετίες σε αυτόν τον τόπο. Δεν έχει αλλάξει και δεν θέλει να αλλάξει. Από αυτή τη σκοπιά, ο κ. Συρίγος προσέφερε υπηρεσία στην πολιτική ζωή. Καλό είναι να τελειώνουμε με τους μύθους. Τους πραγματικούς μύθους.

Γιάννης Αλμπάνης

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Shares