Κασσελάκης

Τα δύο μεγάλα ερωτήματα του Κασσελάκη

Δημοσιεύτηκε στο News 247 τον Σεπτέμβριο του 2023.

Η υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας στη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία το προηγούμενο διάστημα αν και είχε παραμείνει εντός του πλαισίου της ευπρέπειας, εντούτοις, είχε κυλήσει μάλλον υποτονικά.

Ασφαλώς για ένα κόμμα που έχει υποστεί στρατηγική ήττα στις εκλογές και διέρχεται βαθιά (υπαρξιακή, θα έλεγε κανείς) κρίση, η δημοσιότητα είναι καλοδεχούμενη.

Ωστόσο, επειδή δεν ισχύει το «οποιαδήποτε δημοσιότητα είναι θετική», μένει να αποδειχτεί αν η υποψηφιότητα Κασσελάκη θα λειτουργήσει αναζωογονητικά για τον ΣΥΡΙΖΑ ή θα επιτείνει το έλλειμα αξιοπιστίας που τον χαρακτηρίζει.

Ξένο σώμα;

Δεν συμμερίζομαι την άποψη ορισμένων ιστορικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Νίκος Φίλης, ότι ο Κασσελάκης είναι απολύτως ξένο σώμα για τον κομματικό οργανισμό. Προφανώς δεν έχει ιστορική σχέση με τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και πριν λίγα χρόνια εξέφραζε την υποστήριξή του στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ωστόσο, ο υποψήφιος πρόεδρος χαίρει της φανατικής υποστήριξης του μηχανισμού του Παύλου Πολάκη και των βασικών προπαγανδιστικών λογαριασμών του ΣΥΡΙΖΑ στα social media. Το γεγονός αυτό δείχνει σύνδεση του Κασσελάκη με ισχυρά στοιχεία του «βαθέος ΣΥΡΙΖΑ». Επίσης, υπήρξε υποψήφιος με το κόμμα στις προηγούμενες εκλογές , έχοντας μάλιστα προβληθεί ως δυνατή «μεταγραφή» από το εξωτερικό.

Το βασικό όμως είναι ότι τα χαρακτηριστικά της υποψηφιότητάς του δεν είναι καινοφανή για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως, αποτελούν τις πιο ακραίες εκδοχής φαινομένων που είχαν παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια στην αξιωματική αντιπολίτευση: η πρωτοκαθεδρία της επικοινωνίας έναντι της πολιτικής ουσίας, η πεποίθηση ότι οι αντιλήψεις της Αριστεράς συνιστούν πρόσκομμα στην νικηφόρα πορεία του κόμματος, η αποθέωση της κουλτούρας των social media στην άσκηση πολιτικής, η υποτίμηση της τεκμηρίωσης στη διαμόρφωση των θέσεων, η απαξίωση του πολιτικού διαλόγου και της ιδεολογικής αναζήτησης, η αντίληψη ότι η επιτυχία εξαρτάται αποκλειστικά από το χάρισμα του αρχηγού.

Γι’ αυτό άλλωστε μεγάλο μέρος των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ υποδέχεται θετικά την υποψηφιότητα Κασσελάκη -το πόσοι ακριβώς είναι οι οπαδοί του θα αποδειχτεί βέβαια στην κάλπη.

Τα ερωτήματα

Αντιστοίχως, τα μείζονα ερωτήματα που θέτει η υποψηφιότητα Κασσελάκη, βρίσκονται στην καρδιά των αναζητήσεων για τον νέο προσανατολισμό του κόμματος. Είναι δύο μεγάλα ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει κάθε υποψήφιος πρόεδρος ξεχωριστά και όλος μαζί ο ΣΥΡΙΖΑ ως πολιτικός οργανισμός.

Το πρώτο ερώτημα είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να φτιάξει τη δική του ατζέντα στον δημόσιο διάλογο ή θα παρουσιαστεί ως το κόμμα που εκπροσωπεί με τον βέλτιστο τρόπο την ατζέντα Μητσοτάκη για τη πολιτική. Ο πυρήνας της δήλωσης με την οποία ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, ήταν ότι ο ίδιος είναι ακόμα πιο.. «άριστος» από τους… «αρίστους».

Πολύ καλός μάνατζερ αφού είναι πετυχημένος στις επιχειρήσεις, έχει κερδίσει διάφορους διαγωνισμούς «αριστείας», μιλάει καλύτερα αγγλικά από τον Μητσοτάκη… Η αντίληψη ότι αναζητούμε πρωθυπουργό με τον τρόπο που θα αναζητούσαμε CEO σε πολυεθνική (κάτι που εμμέσως δείχνει μια αντίληψη της πολιτικής ως business), ανήκει κατεξοχήν στη νεοφιλελεύθερη Δεξιά και είναι τελείως ξένη με την Αριστερά.

Το Δημοκρατικό Κόμμα

Το δεύτερο μεγάλο ερώτημα που μοιάζει να προκύπτει ως συνέπεια του πρώτου, είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα υιοθετήσει μια συνταγή Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ για να επανέλθει στη διακυβέρνηση. Η καμπάνια Κασσελάκη ακολουθεί τα πρότυπα της αμερικάνικης πολιτικής, χωρίς καμία αναφορά στον τρόπο με το οποίο πολιτεύονται τα ευρωπαϊκά προοδευτικά κόμματα. Το βασικό επιχείρημα του υποψηφίου είναι η μεγαλύτερη ικανότητά του στη διαχείριση, ενώ δεν γίνεται καν νύξη στη φορολόγηση του πλούτου και την αναδιανομή του κοινωνικού εισοδήματος. Άραγε ποιος Ευρωπαίος προοδευτικός πολιτικός στην παρθενική συνέντευξη της καμπάνιας του, θα δήλωνε ότι η βασική προτεραιότητά του είναι η αύξηση των μισθών των στρατιωτικών;

Πρέπει λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ να έρθει σε οριστική ρήξη με την ευρωπαϊκή προοδευτική παράδοση για να κερδίσει τις εκλογές; Και τι ακριβώς θα σημάνει για την κοινωνική πλειονότητα μια υποτιθέμενη τέτοια νίκη;

Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να προσάψει κανείς ασάφεια στον Στέφανο Κασσελάκη. Οι απαντήσεις του είναι καθαρές. Καθαρές πρέπει να είναι και οι απαντήσεις που θα πρέπει να δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως όλον.

Γιάννης Αλμπάνης

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Shares