Δημοσιεύτηκε στο News247 τον Απρίλιο του 2024.
Όταν είχε δημοσιοποιηθεί η καταγγελία της Ελένης Χρονοπούλου σε βάρος του Αλέξη Γεωργούλη για κακοποίηση, η δημόσια συζήτηση που είχε ανοίξει, δεν αφορούσε μόνο τη βία κατά των γυναικών. Είχε τεθεί, επίσης, το ζήτημα της ποιότητας των Ελλήνων εκπροσώπων στο Ευρωκοινοβούλιο.
Διάφοροι εμφανίζονταν έκπληκτοί με τις συνέπειες που μπορεί να έχει η εκλογή διαφόρων ασχέτων με την πολιτική μόνο και μόνο επειδή είναι διάσημοι. Μάλιστα, το Μαξίμου σκεφτόταν την επαναφορά της λίστας στις ευρωεκλογές ώστε να μπει φρένο στις υποψηφιότητες του star system.
Ο προβληματισμός
Η συζήτηση είχε λανθασμένη αφετηρία. Κακοποίηση μπορεί να ασκεί πολύ άνετα κάποιος σούπερ πολιτικοποιημένος και σοβαρός. Εξίσου άνετα κάποιος άσχετος με την πολιτική μπορεί έχει άψογη συμπεριφορά απέναντι στους γύρω του. Ωστόσο, ο προβληματισμός για τoυς κινδύνους από την εισβολή του star system στην πολιτική είναι απολύτως έγκυρος.
Ακόμα και αν δεν υπήρχε η καταγγελία, η αξιολόγηση της παρουσίας του Γεωργούλη στην Ευρωβουλή θα ήταν πολύ χαμηλή. Το ίδιο ισχύει και για τον Ζαγοράκη αλλά και για τις κάθε λογής διασημότητες που εκλέγονται σε θέσεις ευθύνης μόνο και μόνο χάρη στην υψηλή αναγνωρισιμότητά τους. Όχι μόνο δεν προσφέρουν τίποτα, αλλά ενίοτε προκαλούν απρόβλεπτα προβλήματα. Ειδικά στην Ευρωβουλή όπου οι θέσεις της ελληνικής εκπροσώπησης είναι περιορισμένες, το πρόβλημα της εκλογής διαφόρων ασχέτων καθίσταται ακόμα μεγαλύτερο.
Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, σε καμιά περίπτωση δεν εννοώ ότι κάποιος που ασχολείται με τον αθλητισμό ή τη βιομηχανία του θεάματος δεν μπορεί να ασχολείται με την πολιτική. Μια χαρά μπορεί να ασχολείται και να τα πάει και καλά. Αρκεί όντως να ασχολείται με την πολιτική. Γιατί το πρόβλημα στο οποίο αναφέρομαι, είναι η εκλογή σε θέσεις ευθύνης προσώπων που ούτε ασχολούνται ούτε τους ενδιαφέρει η πολιτική. Πρόκειται για διασημότητες παντελώς άσχετες με τα δημόσια πράγματα.