μετανάστες Έβρος

Οι μετανάστες ήταν αθώοι, αλλά η δουλίτσα είχε γίνει

Δημοσιεύτηκε στο News 247 τον Αύγουστο του 2023.

Προχτές με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα αφέθησαν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους όλοι οι μετανάστες που κατηγορούνταν για τον εμπρησμό του δάσους στον Έβρο. Πρόκειται για τους 13 Σύρους και Πακιστανούς που είχε στοιβαγμένους στο τρέιλερ του αυτοκινήτου του ο «αγανακτισμένος κάτοικος Έβρου» Απόστολος Τότα.

Ο Τότα, στο φρικώδες βίντεο που είχε αναρτήσει στα social, ισχυριζόταν ότι έπιασε τους μετανάστες να βάζουν φωτιά. Με βάση τη «μαρτυρία» του τους ασκήθηκε η δίωξη -διώκεται και ο ίδιος με βαριές κατηγορίες.

Οι συνήγοροι των μεταναστών, Αικατερίνη Γεωργιάδου και Ιωάννης Πατζανακίδης, επισήμαναν σε γραπτή τους δήλωση ότι μετά την αποφυλάκιση χωρίς όρους των πελατών τους και «με δεδομένο ότι οι 13 Σύροι και Πακιστανοί πολίτες δεν διαθέτουν γνωστή κατοικία στη χώρα, εξάγεται το συμπέρασμα ότι η κατηγορία σε βάρος τους κρίθηκε έωλη. Οι δράστες της σε βάρος τους αρπαγής βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό, μετά από τη διαφωνία ανακρίτριας και εισαγγελέα, και την τελική απόφαση για την προφυλάκισή τους θα λάβει το Συμβούλιο».

Η αυτοδικία

Εν ολίγοις, δεν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής για τους μετανάστες που υπέστησαν την απάνθρωπη συμπεριφορά του ΤόταΩστόσο, η είδηση για την αθωότητά τους γνώρισε πολύ μικρότερη κάλυψη από ό,τι αντιστοιχεί στην πολιτική σημασία της. Πολύ περισσότεροι είχαν ακούσει την κατηγορία ότι «οι μετανάστες έβαλαν τη φωτιά» από όσους πληροφορήθηκαν για τη δικαστική κρίση σχετικά με το αβάσιμο των κατηγοριών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και πολλοί από εκείνους κατήγγειλαν την αγριότητα των «κυνηγών κεφαλών» του Έβρου, έκαναν λόγο για «καταδικαστέα αυτοδικία». Αυτοδικία σημαίνει όμως ότι κάποιος παίρνει τον νόμο στα χέρια του σε βάρος κάποιου άλλου που τον είχε παραβεί. Στην παραγγελία της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου διαβάζουμε ότι «ενδείκνυται η εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας, προς εξάλειψη οποιουδήποτε ίχνους αναβίωσης του μεσαιωνικού φαινομένου της αυτοδικίας που μπορεί να εκθέσει διεθνώς τη χώρα μας». Μόνο που οι μετανάστες δεν είχαν παραβεί τον νόμο περί εμπρησμού…

Η αλήθεια

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Την πεποίθηση ότι οι «λαθρομετανάτες καίνε τα δάση» δεν την υιοθετούν μόνο οι τραμπούκοι που ασκούν την ανατριχιαστική ρατσιστική βία. Την ασπάζεται ένας κύκλος πολιτών ο οποίος κατά τα φαινόμενα είναι αρκετά ευρύτερος από τους ψηφοφόρους των ακροδεξιών κομμάτων.

Τι κι αν δεν υπάρχει καμία λογική εξήγηση για ποιο λόγο να έρθει κάποιος από το Πακιστάν για να βάλει φωτιά στην Ελλάδα και μάλιστα στο δάσος στο οποίο κρύβεται… Τι κι αν κάηκε όλη η Ελλάδα και όχι μόνο εκεί που υπάρχουν περάσματα μεταναστών… Τι κι αν δεν έχει προκύψει κανένα πραγματικό στοιχείο από την αστυνομική έρευνα που να πιστοποιεί τη θεωρία συνωμοσίας… Τι κι αν οι εμπρησμοί πουθενά στον κόσμο δεν αποτελούν τη βασική αιτία των δασικών πυρκαγιών… Τι κι αν οι ίδιοι που μιλάνε για ύποπτους εμπρησμούς, σπεύδουν να τονίσουν ότι «όλος ο κόσμος καίγεται λόγω της κλιματικής κρίσης»…

Στους καιρούς της «μετα-αλήθειας», δηλαδή του οργανωμένου ψεύδους και της οργιώδους προπαγάνδας, η λογική, τα επιχειρήματα και τα στοιχεία μοιάζουν εξαιρετικά αδύναμα. Στους καιρούς της γενικευμένης σύγχυσης, του περιρρέοντος φόβου, του άλογου θυμού και του βίαιου κυνισμού, ευήκοον ους υπάρχει μόνο για τις θεωρίες συνωμοσίας. Μάλιστα όσο περισσότερο δεν αποδεικνύεται μια θεωρία συνωμοσίας, τόσο πιο πιστευτή γίνεται. Όταν, δε, μια κυβέρνηση προκειμένου να συγκαλύψει τις δικές της ευθύνες, παίζει το αμοραλιστικό παιχνίδι της συνωμοσιολογίας και των αποδιοπομπαίων τράγων, το ψεύδος τείνει να μετατραπεί στη γενικά παραδεκτή «αλήθεια».

Οι μετανάστες ήταν τελικά αθώοι, αλλά λίγοι το έμαθαν. Η προπαγάνδα είχε κάνει τη δουλίτσα της.

Γιάννης Αλμπάνης

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Shares