Άγιος Πορφύριος Γάζα

Ποιος να βομβάρδισε άραγε το συγκρότημα του Αγίου Πορφυρίου;

Δημοσιεύτηκε στο News 247 τον Οκτώβριο του 2023.

Τελικά το χτύπημα στο συγκρότημα της εκκλησίας του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα ήταν πολύ πιο αιματηρό από ό,τι είχε φανεί αρχικά. Ο Αρχιεπίσκοπος Σεβάστειας Θεοδόσιος μιλώντας στο News 247 έκανε λόγο για τουλάχιστον 20 νεκρούς και πολλούς θαμμένους στα ερείπια. Όλοι τους άμαχοι Παλαιστίνιοι που είχαν αναζητήσει καταφύγιο στην ιστορική ελληνορθόδοξη εκκλησία.

Ο Θεοδόσιος είπε συγκεκριμένα: «Χτυπήθηκε το κτίριο της εκκλησιαστικής επιτροπής το οποίο βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον Ιερό Ναό του Αγίου Πορφυρίου. Εκεί είχαν βρει καταφύγιο άνθρωποι από την Ορθόδοξη Κοινότητα της Γάζας, δεν είχαν πού αλλού να πάνε. Μέχρι στιγμής έχουμε επιβεβαιώσει δυστυχώς 20 θανάτους ανθρώπων που τους ξέρουμε, ήταν μέχρι χθες μαζί μας».

Η κυβέρνηση δεν καταδικάζει

Το υπουργείου Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση για τον βομβαρδισμό του συγκροτήματος του Αγίου Προφυρίου στην οποία αναφέρει: «Εκφράζουμε τη βαθιά μας οδύνη για την απώλεια ζωών που προκλήθηκε από χτύπημα σε κτίριο παρακείμενο στο μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα. Η προστασία των αμάχων και η ασφάλεια των τόπων λατρείας και των θρησκευτικών ιδρυμάτων θα πρέπει να διασφαλίζονται και να γίνονται σεβαστές από κάθε πλευρά».

Πρώτον, δεν κατονομάζεται ποιος διέπραξε την επίθεση.
Δεύτερον, δεν καταδικάζεται η ενέργεια, η οποία όπως και να το δει κανείς, αποτελεί έγκλημα πολέμου.

Το Πατριαρχείο

Στους αντίποδες της εύγλωττης κυβερνητικής σιωπής, η ανακοίνωση του Ορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων λέει τα πράγματα με το όνομα τους: «Το Ορθόδοξον Πατριαρχεῖον Ἱεροσολύμων ἐκφράζει τήν σθεναρωτέραν καταδίκην αὐτοῦ διά τήν Ἰσραηλινήν ἀεροπορικήν ἐπιδρομήν, ἡ ὁποία ἔπληξε τόν ἐκκλησιαστικόν χῶρον αὐτοῦ εἰς τήν πόλιν τῆς Γάζης. Η στόχευσις τῶν Ἐκκλησιῶν καί τῶν ἱδρυμάτων αὐτῶν, συμπεριλαμβανομένων τῶν καταφυγίων, τά ὁποῖα παρέχουν προστασίαν εἰς τούς ἀμάχους πολίτας, ἰδιαιτέρως εἰς γυναικόπαιδα, οἱ ὁποῖοι ἀπώλεσαν τάς οἰκίας αὐτῶν, λόγῳ τῶν Ἰσραηλινῶν ἀεροπορικῶν ἐπιδρομῶν εἰς κατοικημένας περιοχάς κατά τάς τελευταίας δέκα τρεῖς ἡμέρας, συνιστᾷ ἔγκλημα πολέμου, τό ὁποῖον δέν εἶναι δυνατόν να ἀγνοηθῇ».

Το Πατριαρχείο μιλάει καθαρά για έγκλημα πολέμου το οποίο διέπραξαν οι Ισραηλινοί.

Έκθετος ο Μητσοτάκης

Η κυβέρνηση είναι διπλά έκθετη. Πρώτα απ’ όλα, είναι απαράδεκτο (τόσο ηθικά όσο και πολιτικά) για μια Δημοκρατία να μην καταγγέλλει ένα έγκλημα πολέμου και να μην κατονομάζει τον δράστη του. Πόσο μάλλον όταν αυτό το έγκλημα θίγει με έμμεσο τρόπο την Ελλάδα, λόγω των δεσμών της με το Ορθόδοξο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μιλάει για το Ισραήλ, όταν ο ίδιος ο ισραηλινός στρατός δεν αρνείται την εμπλοκή του.

Δεύτερον, ο κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός έχουν εκτεθεί γιατί ο κ. Μητσοτάκης πριν δέκα μέρες, κατά τη συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, δήλωνε ότι βρισκόταν σε επαφές με το Ισραήλ για να προστατευτεί η Μονή Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα. Είδαμε πόσο απέδωσαν οι πρωθυπουργικές επαφές…

Το αδιέξοδο

Οι δραματικές εξελίξεις στη Γάζα αναδεικνύουν το αδιέξοδο της εξωτερικής πολιτικής Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός από την αρχή της πρώτης θητείας του επέλεξε να εγκαταλείψει το δόγμα της λεγόμενης «πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής», δηλαδή εκείνης της πολιτικής που προσπαθούσε να κρατάει τις ισορροπίες με όλες τις δυνάμεις της περιοχής, χωρίς να έρχεται σε αντίθεση με το πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Λίγο-πολύ όλες οι κυβερνήσεις της Μεταπολίτευσης είχαν κρατήσει αυτή τη γραμμή.

Από την αρχή κιόλας της θητείας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαφοροποιήθηκε, υιοθετώντας της γραμμή του «προκεχωρημένου φυλακίου της Δύσης», δηλαδή του ξεχασμένου εδώ και χρόνια δόγματος Παπάγου. Η Ελλάδα του Μητσοτάκη δεν είναι απλώς μια χώρα του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., αλλά υποστηρίζει τις πιο σκληρές φιλοαμερικανικές θέσεις. Από την άμεση αναγνώριση του ανεκδιήγητου Γκουαϊδό (τον οποίο εγκατέλειψαν στην πορεία οι ίδιοι οι Αμερικάνοι) έως την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, η Ελλάδα δεν συμμετέχει απλώς στο δυτικό μπλοκ, αλλά υπερθεματίζει.

Η γραμμή του «προκεχωρημένου φυλακίου της Δύσης» στον νέο πόλεμο της Μέσης Ανατολής εκφράζεται με την ακραιφνή υποστήριξη στην ισραηλινή πολιτική. Ο πρωθυπουργός και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι επαναλαμβάνουν διαρκώς το πόσο πολύ υποστηρίζουν το «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα» και δεν υιοθετούν το αίτημα για άμεση κατάπαυση του πυρός, η υλοποίηση του οποίου θα σώσει χιλιάδες ζωές αμάχων και θα αποτρέψει τη μετατροπή της σύγκρουσης σε περιφερειακό πόλεμο με απρόβλεπτες συνέπειες. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει καν την βούληση να κατονομάσει το Ισραήλ ακόμα και για βαρβαρότητες όπως αυτή του Αγίου Πορφυρίου.

Η εμπλοκή

Το ηθικό ζήτημα που προκύπτει από τη στάση της κυβέρνησης είναι προφανές. Οι νεκροί του πολέμου έχουν ξεπεράσει τους 5.000, εκ των οποίων πάνω από 1.500 παιδιά. Είναι βέβαιο ότι η επικείμενη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα θα βυθίσει ακόμα πιο βαθιά τη Μέση Ανατολή στο αίμα και τη βία. Το αίτημα για άμεση κατάπαυση του πυρός θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, τόσο από ηθικής όσο και από πολιτικής σκοπιάς, για οποιαδήποτε δημοκρατική κυβέρνηση.

Υπάρχει όμως και μια άλλη διάσταση. Η Ελλάδα γειτνιάζει με τη Μέση Ανατολή. Το γεγονός αυτό έκανε όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις (των δεξιών συμπεριλαμβανομένων) να είναι πολύ προσεκτικές στις τοποθετήσεις τους για τα μεσανατολικά ζητήματα, προκειμένου να αποφύγει η χώρα αχρείαστους ασύμμετρους κινδύνους. Η σημερινή ταύτιση της Ελλάδας με το Ισραήλ συνιστά ένα σημαντικό ρίσκο, χωρίς εμφανή οφέλη. Πέρα από ότι έχουν καταρρεύσει τα μυθεύματα περί υδρογονανθράκων της Μεσογείου και προστασίας απέναντι στην Τουρκία, το Ισραήλ δεν δείχνει τον στοιχειώδη σεβασμό στην ελληνική κυβέρνηση. Δεν εισακούει ακόμα και για το μίνιμουμ αίτημα του πρωθυπουργού, δηλαδή το να μη χτυπηθεί μια ελληνορθόδοξη εκκλησία που φιλοξενεί αμάχους.

Γιάννης Αλμπάνης

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Shares