γάμος ομόφυλων

Γάμος ομοφύλων: Απέναντι στο “μέτωπο” Σαμαρά – Πολάκη

Δημοσιεύτηκε στο News247 τον Ιανουάριο του 2024.

Μερικές φορές κάποια ζητήματα που αρχικά μοιάζουν να ανήκουν στο πεδίο της «χαμηλής πολιτικής», μετατρέπονται αναπάντεχα σε μείζονες ιδεολογικές μάχες. Μάχες στις οποίες αντιπαρατίθενται ετερόκλητες συμμαχίες οι οποίες συγκροτούνται ad hoc από δυνάμεις που γενικά δεν είναι φιλικές μεταξύ τους. Σε μια τέτοιου είδους μείζονα ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση εξελίσσεται ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών.

Οι δυσκολίες

Το Μαξίμου όντας στο σημείο της μέγιστης πολιτικής ισχύος που έχει βρεθεί κυβέρνηση μεταπολιτευτικά, αρχικά φάνηκε να θεωρεί ότι θα ήταν σχετικά εύκολη υπόθεση να περάσει το νομοσχέδιο. «Θα γίνει μια μικρή φασαρία και την επόμενη μέρα θα το έχουν ξεχάσει όλοι το ζήτημα».

Μόνο που η «φασαρία» φαίνεται πιο μεγάλη από ό,τι προβλεπόταν και μπορεί να προκαλέσει κόστος στις ευρωεκλογές. Η «βαθιά Δεξιά» της Νέας Δημοκρατίας με τη στήριξη των μεγάλων δικτύων της εκκλησίας αντιδρά δυναμικά. Πρωταγωνιστής στις αντιδράσεις (ποιος άλλος;) ο Αντώνης Σαμαράς. Ήδη πρωτοκλασάτα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, όπως οι Πλεύρης και Στυλιανίδης, δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν στο νομοσχέδιο.

Ενδεικτική της δύσκολης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο πρωθυπουργός, ήταν η δήλωσή του στη ΕΡΤ ότι «η αποχή είναι μια αξιοπρεπής στάση που μπορεί κάποιος να εκφράσει τη διαφωνία του». Αυτή η στάση «ανεκτικότητας» απέχει πολύ από το image του αποφασιστικού ηγέτη που δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του, που έχει φιλοτεχνηθεί από τον προπαγανδιστικό μηχανισμό του Μαξίμου.

Ο Σαμαράς επιμένει όμως γιατί αισθάνεται ισχυρός, έχοντας στο πλευρό του την «Δεξιά του Κυρίου». Η χτεσινή δήλωσή του ότι δεν μπορεί να καλούνται οι βουλευτές να απέχουν, δείχνει ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα μετατρέψει τον γάμο ομοφύλων σε πεδίο μείζονος αντιπαράθεσης με τον πρωθυπουργό.

Η θολή Κεντροαριστερά

Σοβαρά προβλήματα έχει όμως έχει και η Κεντροαριστερά με το νομοσχέδιο. Στη συνέντευξή του στο Star o Στέφανος Κασσελάκης διατύπωσε την αναμενόμενη τοποθέτηση ως πρόεδρος ενός κεντροαριστερού κόμματος, δηλώνοντας ότι θα στηρίξει το νομοσχέδιο. Προσέθεσε μάλιστα ότι θα επιβάλει και κομματική πειθαρχία. Χτες όμως τον τράβηξε από το μανίκι ο Πολάκης, ο οποίος στην ΠΓ του κόμματος εξέφρασε την διαφωνία του με το νομοσχέδιο. Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη, δήλωσε ότι ο Κασσελάκης δεν είπε ακριβώς αυτό που είπε για την κομματική πειθαρχία.

Στη συνέχεια, ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ένα διφορούμενο tweet το οποίο θα μπορούσε να ερμηνευτεί είτε ως υπαναχώρηση είτε ως προειδοποίηση στους διαφωνούντες. Το tweet Κασσελάκη καταλήγει ως εξής: «Εάν το νομοσχέδιο προωθεί ουσιαστικά την ισότητα, ακόμα και ατελώς, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσει. Σε αυτό το σενάριο, εάν παρεκκλίνει ένας βουλευτής από τον δρόμο της προόδου και της ισότητας, θα πάρω τις ανάλογες αποφάσεις».

Ομιχλώδες είναι το τοπίο στο ΠΑΣΟΚ με τον Νίκο Ανδρουλάκη να δηλώνει ότι ναι μεν είναι επί της αρχής υπέρ του γάμουαλλά δεν θα «δέσει τα παπούτσια του Μητσοτάκη», δηλαδή δεν θα τον διευκολύνει. Λογικά βέβαια το ΠΑΣΟΚ θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, αλλά τη δήλωση Ανδρουλάκη δύσκολα τη λες έκφραση πολιτικής αρχών.

Από τη μεριά του, το ΚΚΕ θα καταψηφίσει, δείχνοντας ότι στην πράξη τα ανοίγματά του φτάνουν μέχρι τα καλαμπούρια του Luben. Η δε Νέα Αριστερά δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο και θα φέρει τροπολογία για να αναγνωριστεί το δικαίωμα στην παρένθετη μητρότητα και για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Μάχη για το δίκαιο

Είναι σαφές λοιπόν ότι αυτό το ετερόκλητο «μέτωπο» Σαμαρά-Πολάκη, που έχει τις ευλογίες της εκκλησίας, δίνει σκληρή μάχη για να μην θεσμοθετηθεί ο γάμος των ομοφύλων. Είναι επίσης σαφές ότι δεν θα είναι απλό να περάσει το νομοσχέδιο. Δεν είναι απίθανο ο Μητσοτάκης να το αναβάλει υπό το φόβο του πολιτικού κόστους εν όψει των ευρωεκλογών.

Αποτελεί λοιπόν ανάγκη να δώσουν τη δική τους μάχη όσες και όσοι είναι υπέρ του νομοσχεδίου, όσες και όσοι υπερασπίζονται τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα και την ισότητα, όσες και όσοι νοιάζονται πραγματικά για το μέλλον των παιδιών -όλων των παιδιών. Για τους αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες είναι άβολο να βγουν μπροστά για ένα νομοσχέδιο μιας δεξιά κυβέρνησης την οποία απεχθάνονται. Εκείνο που πρέπει όμως να δουν είναι το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, το οποίο είναι αναμφίβολα προοδευτικό.

Αυτή είναι μια μάχη για το δίκαιο και την ανθρωπιά. Μια μάχη που πρέπει να κερδηθεί.

Γιάννης Αλμπάνης

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Shares