Ράμι Σαάθ: Το μεγαλύτερο όφελος της επανάστασης είναι η αφύπνιση του Αιγυπτιακού λαού


Ο Ράμι Σάαθ είναι ηγετικό στέλεχος του Κινήματος Ελεύθερης Αιγύπτου, μιας από τις πολλές οργανώσεις που απαρτίζουν το γαλαξία της «επαναστατικής νεολαίας». Το Κίνημα Ελεύθερης Αιγύπτου ιδρύθηκε στην Ταχρίρ τον περασμένο Φλεβάρη. Η συζήτηση μας πραγματοποιήθηκε μια μέρα μετά από τη μαζική κινητοποίηση της 25ης Γενάρη για την πρώτη επέτειο της επανάστασης.

Γιάννης Αλμπάνης, Κάιρο 27/1/2012

Ποια είναι η πολιτική σημασία της χτεσινής τεράστιας λαϊκής κινητοποίησης για την πρώτη επέτειο της επανάστασης της 25ης Γενάρη; Τι αλλάζει για την πολιτική ζωή της Αιγύπτου;

Η χτεσινή διαδήλωση ήταν πολύ σημαντική. Δώδεκα μήνες μετά την έναρξη της επανάστασης, ο λαός έχει συνειδητοποιήσει ότι τελικά τίποτα δεν έχει αλλάξει και ότι το καθεστώς παραμένει ανέπαφο. Μπορεί ο Μουμπάρακ να έπεσε, αλλά μεταβίβασε την εξουσία στους επιτελείς του. Οι ίδιοι άνθρωποι ακολουθούν τις ίδιες πολιτικές για να καταλύουν τις ελευθερίες των Αιγυπτίων. Χτες, εκατομμύρια κατέβηκαν στους δρόμους κόντρα στα  εορταστικά καλέσματα του στρατού. Χτες δεν ήταν γιορτή, ήταν η συνέχιση της επανάστασης. Ο κόσμος φώναζε σε όλη τη χώρα «Κάτω η στρατιωτική εξουσία», «κάτω η καταπίεση», «δικαιοσύνη». Οι διαδηλωτές διεκδικούσαν τα δικαιώματα τους, καθώς και την τιμωρία όσων δολοφόνησαν ή τραυμάτισαν τους μάρτυρες της επανάστασης, όχι μόνο τις πρώτες δεκαοχτώ μέρες (ΣτΣ από τις 25 Γενάρη έως τις 11 Φλεβάρη, οπότε κι έπεσε ο Μουμπάρακ), αλλά όλους αυτούς τους 11 μήνες της στρατιωτικής βαρβαρότητας. Ο κόσμος ζητούσε την τιμωρία όχι μόνο των ανθρώπων του Μουμπάρακ αλλά κι εκείνων των μελών του SCAF (ΣτΣ του κυβερνώντος Ανώτατου Συμβούλιου Ενόπλων Δυνάμεων) που έδωσαν τις εντολές για τις δολοφονίες.

Ποια είναι αυτή τη στιγμή η ατζέντα της επαναστατικής νεολαίας; Ποια είναι τα συγκεκριμένα αιτήματα που διεκδικείτε;

Πρώτον, άμεση μεταβίβαση της εξουσίας από τους στρατιωτικούς σε πολιτική κυβέρνηση. Δεύτερον, δικαιοσύνη για τους μάρτυρες της επανάστασης, μέσω ανακριτικής έρευνας και προσαγωγής των υπευθύνων σε δίκες. Τρίτον, επιμονή σε όλα τα αιτήματα αυτής της επανάστασης: ελευθερία, κοινωνική δικαιοσύνη, ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος, παύση τους ελέγχου των μίντια από την κυβέρνηση, νέο δίκαιο Σύνταγμα, που θα ενώνει το λαό και δεν θα αποκλείει τις γυναίκες, τους Κόπτες, τους Βεδουίνους του Σινά. Απαιτούμε την άμεση εφαρμογή των αιτημάτων της επανάστασης.

Ποια θα είναι η τακτική σας στο εξής για να πετύχετε την ικανοποίηση των αιτημάτων σας; Θα παραμείνετε στην Ταχρίρ;

Αυτή τη φορά θα ακολουθήσουμε μια πιο έξυπνη τακτική απέναντι στο καθεστώς. Θα αποφασίζουμε εμείς πότε και πώς θα τους αντιμετωπίζουμε, υιοθετώντας ποικίλες δράσεις. Σκοπεύουμε να οργανώνουμε πορείες από και προς την Ταχρίρ, με πρώτη αυτή σήμερα το απόγευμα (ΣτΣ η συνέντευξη δόθηκε στις 26/1/12)  προς το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης στο Μασπέρο, μιας και η κρατική τηλεόραση είναι βασικό όργανο συκοφάντησης της επανάστασης. Επιπλέον, θα οργανώσουμε διαδηλώσεις προς το κοινοβούλιο για να το πιέσουμε να διαμορφώσει μια σαφή στρατηγική για τη μεταβίβαση της εξουσίας. Στις 28 Γενάρη καλούμε σε μεγάλη συγκέντρωση στη γέφυρα Κασρ Ελ Νιλ (ΣτΣ ενώνει την Ταχρίρ με την περιοχή Ζαμαλέκ) για να τιμηθεί η μνήμη των μαρτύρων, λόγω του ότι στις 28 Γενάρη 2011 εκεί έπεσαν οι περισσότεροι. Παράλληλα, θα συνεχίζεται το σιτ-ιν στην Ταχρίρ, καθώς και η καμπάνια «Ψεύτες» που ενημερώνει τον κόσμο στις γειτονιές για τα ψέματα του SCAF.

Ας μιλήσουμε όμως λίγο για τις εκλογές. Πολλοί στη Δύση πιστεύουν ότι εσείς κάνετε την επανάσταση, αλλά οι ισλαμιστές θα πάρουν την εξουσία. Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για ισλαμοποίηση της Αιγύπτου;

Η Αίγυπτος είναι μια συντηρητική χώρα. Οι άνθρωποι τείνουν να ψηφίζουν να ψηφίζουν με βάση ακριβώς την ιδιαίτερη ταυτότητά τους. Ακόμα και η Κοπτική μειονότητα ψήφισε με κριτήριο την ταυτότητα. Με τον χρόνο, ο λαός θα καταλάβει ότι δεν κάναμε αυτήν την επανάσταση για να αλλάξουμε την ταυτότητα μας. Είμαστε μουσουλμάνοι, είμαστε χριστιανοί, αλλά πάνω απ’ όλα είμαστε Αιγύπτιοι. Και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Κάναμε την επανάσταση για να αλλάξουμε τον τρόπο διακυβέρνησης μας, το Σύνταγμα, τους νόμους. Με το χρόνο, ο λαός θα αρχίσει να συζητάει με βάση την πολιτική, την οικονομία και την κοινωνική δικαιοσύνη. Τότε θα καταλάβει ότι το ζήτημα δεν είναι να ψηφίζει με κριτήριο την ταυτότητα, αλλά το ποιος μπορεί να πετύχει τις αλλαγές που χρειαζόμαστε. Αν η Μουσουλμανική Αδελφότητα κάνει πράξει τις διεκδικήσεις του λαού, τότε θα έχει πολύ καλές πιθανότητες και στις επόμενες εκλογές. Αν όμως συνεχίσει τη συμμαχία με το SCAF και τις δυνάμεις που αρνούνται την αλλαγή στην Αίγυπτο, τότε θα χάσει πολύ γρήγορα, και όχι απαραίτητα σε τέσσερα χρόνια. Πολλοί άνθρωποι την ψήφισαν πιστεύοντας ότι θα φέρει την αλλαγή, και αν τη δουν να μην το πράττει, θα τους εγκαταλείψουν.

Πιστεύεις ότι είναι εφικτός ένας συμβιβασμός ανάμεσα στην Αδελφότητα και το SCAF ή θα ανοίξει μια νέα περίοδος εντάσεων;

Χτες τα εκατομμύρια που βγήκαν στους δρόμου ζήτησαν πολύ καθαρά τον άμεσο τερματισμό της στρατιωτικής διακυβέρνησης, καθώς και το να μη δοθούν ιδιαίτερα προνόμια στο στρατό από το νέο Σύνταγμα. Ο στρατός πρέπει να αντιμετωπιστεί όπως ακριβώς και κάθε άλλος θεσμός, να υπαχθεί δηλαδή υπό τον πλήρη έλεγχο της πολιτικής κυβέρνησης. Αν η Μουσουλμανική Αδελφότητα είναι διατεθειμένη να το πράξει αυτό μέσω της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της, θα έχει την υποστήριξη του λαού. Αν παίξει παιχνίδια, θα τη χάσει.

Και μια τελευταία ερώτηση. Δεν φοβάστε μετά από τόσους νεκρούς και τόσους που έχουν χάσει τα μάτια τους; Μού έχει κάνει φοβερή εντύπωση το ότι τόσες χιλιάδες αψηφούν την απειλή του θανάτου και συνεχίζουν τον αγώνα.

Αυτό είναι το μεγαλύτερο όφελος της επανάστασης. Ο λαός έχει αφυπνιστεί. Έχει αφυπνιστεί σε ό,τι αφορά το δικαίωμά του να συμμετέχει στη δημόσια σφαίρα, σε ό,τι αφορά το δικαίωμα του να ελέγχει τον προϋπολογισμό, σε ό,τι αφορά το δικαίωμα του να επιλέγει την κυβέρνηση του. Ο λαός έχει ισχυροποιηθεί και δεν είναι πλέον στο περιθώριο. Ανεξάρτητα από τι ψήφισε στις εκλογές, θα συνεχίσει τον αγώνα. Ό,τι και να γίνει, δεν πρόκειται πια  να παραιτηθούμε από τα δικαιώματα μας.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Shares