νίκη

Νίκη: Χριστιανοταλιμπανισμός αλά ελληνικά

Δημοσιεύτηκε στο News247 τον Ιούλιο το 2023.

Η δημόσια συζήτηση για την άνοδο της Ακροδεξιάς επικεντρώθηκε στους Σπαρτιάτες. Η επικέντρωση αυτή είναι εύλογη, αφού οι Σπαρτιάτες αποτελούν τη νέα βιτρίνα του έγκλειστου στον Κορυδαλλό ναζί Κασιδιάρη.

Ωστόσο, θα ήταν σοβαρό λάθος να υποτιμηθεί ο κίνδυνος που συνιστά για τις δημοκρατικές ελευθερίες (ιδιαίτερα για τα δικαιώματα των γυναικών) η Νίκη, η οποία δυστυχώς κατάφερε να εκλέξει 10 βουλευτές, λαμβάνοντας 3,69%. Πίσω από το συμπαθές προσωπείο της χριστιανικής πραότητας που έχει φιλοτεχνήσει το εν λόγω μόρφωμα, κρύβεται το απειλητικό πρόσωπο του θρησκευτικού φονταμενταλισμού, του αντικοινοβουλευτισμού και του μίσους για τα δικαιώματα των γυναικών.

Οι αμβλώσεις

Με το καλημέρα της κοινοβουλευτικής παρουσίας της Νίκης, ο «άγνωστος» αρχηγός της, Δημήτρης Νατσιός, κατέστησε σαφές ότι το μόρφωμα θέτει στο στόχαστρο τα δικαιώματα των γυναικών και τις σύγχρονες κατακτήσεις τη Παιδαγωγικής. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Νατσιός είπε: «Η άποψή μας είναι ότι υπάρχει το δικαίωμα του αγέννητου παιδιού. Από εκεί και πέρα πρέπει να γίνεται και μια διαφορετική αγωγή στα σχολεία, μια αγωγή της αγνότητας».

Με αυτή τη δήλωση που είναι βγαλμένη από τα εγχειρίδια της φονταμενταλιστικής Ακροδεξιάς των ΗΠΑ, ο Νατσιός ζητάει από τη μια μεριά την κατάργηση του δικαιώματος στην άμβλωσηκαι από την άλλη προβάλλει ένα σκοταδιστικό όραμα για μια εκπαίδευση που δεν στηρίζεται στις κοσμικές αξίες και την επιστημονική γνώση, αλλά σε ένα οπισθοδρομικό θρησκευτικό φανατισμό.

Ας μην έχεις κανείς την αυταπάτη ότι ο Νατσιός έκανε τη δήλωση στην αέρα. Τον Ιούλιο του 2022 το μόρφωμα πανηγύριζε για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που ήρε τη συνταγματική προστασία των αμβλώσεων επισημαίνοντας: «Ως Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα «NIKH», με σταθερή αναφορά στις αξίες του Ελληνισμού και της Ρωμηοσύνης, πιστεύουμε ότι ΚΑΝΕΝΑΣ απολύτως δεν έχει δικαίωμα προκλήσεως βλάβης στο έμβρυο – ασφαλώς ούτε κάν το ΣτΕ! – καθ’ότι είναι αυτόνομος οργανισμός με την δική του ψυχή και το δικό του αναφαίρετο δικαίωμα στην ζωή από την στιγμή της σύλληψης! Ως εκ τούτου, είναι σταθερή και αμετάβλητη πολιτική θέση της ΝΙΚΗΣ, η νομική προστασία της ανθρώπινης ζωής από την πρώτη της στιγμή».

Με πιο απλά λόγια, για το τι θα κάνουν οι γυναίκες με το σώμα τους δεν θα το αποφασίζουν οι ίδιες, αλλά ο Νατσιός και οι ομοϊδεάτες τους. Ο χριστιανοταλιμπανισμός αλά ελληνικά…

Αντικοινοβουλευτισμός

Ωστόσο, η Νίκη δεν στοχοποιεί μόνο τα δικαιώματα των γυναικών. Στις ιδεολογικές θέσεις του μορφώματος διαβάζουμε μεταξύ άλλων: «Μέσα σε όλη τη θλιβερή κατάντια της Πατρίδας μας, μόνοι χαρούμενοι και βολεμένοι είναι οι μεγάλες συμμορίες της κομματοκρατίας. Πίσω από τις επιμέρους κομματικές τους μάσκες, κάθε ελεύθερα σκεπτόμενος πολίτης αντιλαμβάνεται ως κύριο υπεύθυνο ένα ενιαίο καρκινογόνο κατοχικό σύστημα, το «κόμμα των πολιτικών κομμάτων», που λειτουργεί με επικεφαλής αδίστακτους εντολοδόχους της παγκοσμιοποίησης, και με άμεσους συνεργούς τους βολεμένους των πελατειακών σχέσεων».

Οι αναφορές περί κομματοκρατίας και «κόμματος των πολιτικών κομμάτων» ανακαλούν στη μνήμη την αντικοινοβουλευτική προπαγάνδα των φασιστικών κομμάτων του Μεσοπολέμου. Επρόκειτο για μια προπαγάνδα η οποία μέσω του οργανωμένου ψεύδους, της συστηματικής διαστρέβλωσης και της καλλιέργεια ηθικού πανικού, απαξίωσε τις φιλελεύθερες αστικές δημοκρατίας, ανοίγοντας το δρόμο στις πολεμοκάπηλες δημοκρατίες που αιματοκύλισαν την Ευρώπη.

Έναν αιώνα μετά, οι συνθήκες προφανώς είναι πολύ διαφορετικές. Αλλά παρατηρούμε σε όλη την Ευρώπη την άνοδο ενός πολύ επικίνδυνου αντικοινοβουλευτικού ακροδεξιού κύματος που εκμεταλλεύεται την κρίση πολιτικής εκπροσώπησης για να προωθήσει αντιδραστικές δήθεν λύσεις στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα. Αντικειμενικά, η Νίκη συνιστά μέρος αυτού του κύματος.

Γι’ αυτό είναι σοβαρό λάθος ο εφησυχασμός απέναντι στον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει η Νίκη. Ακροδεξιά δεν είναι μόνο ο Κασιδιάρης.

Γιάννης Αλμπάνης

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Shares