μητσοτάκης8

Τέλος οι δικαιολογίες για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Δημοσιεύτηκε στο News 247 τον Σεπτέμβριο του 2023.

«Μου δίνεται η δυνατότητα σήμερα να επισκεφθώ την ορεινή Αργιθέα, για να μιλήσουμε αφενός για τα σημαντικά έργα τα οποία έχουμε κάνει, αποκατάστασης των καταστροφικών ζημιών που άφησε πίσω του ο “Ιανός”, αλλά, κυρίως, να μιλήσουμε για το μέλλον. Για το μέλλον αυτού του ευλογημένου τόπου, για τη μεγάλη αναπτυξιακή δυναμική, για την προστασία του περιβάλλοντος που αποτελεί και το μεγάλο σας πλούτο».

Απόσπασμα από ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στον νομό Καρδίτσας τον Οκτώβριο του 2022.

Η Ελλάδα διανύει μια από τις πιο ζοφερές περιόδους των τελευταίων δεκαετιών. Απανωτά τραγικά γεγονότα (από αυτά που παλιότερα θα χαρακτηρίζαμε πρωτοφανή και εξωφρενικά) έχουν καταδείξει τους τελευταίους μήνες ότι οι επιστήμονες ήταν απόλυτα ακριβείς στις προβλέψεις τους αναφορικά με την κλιματική κρίση. Η υπερθέρμανση του πλανήτη απειλεί τη ζωή έτσι όπως την έχουμε γνωρίσει.

Ταυτόχρονα, αυτές οι απανωτές τραγωδίες ανέδειξαν την παντελή ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού όχι μόνο να αντιμετωπίσει τα ακραία φαινόμενα της κλιματικής κρίσης (από τις πυρκαγιές έως τις πλημμύρες), αλλά να φέρει σε πέρας τα στοιχειώδη καθήκοντα του, από την απώθηση των Κροατών ναζί χούλιγκανς έως την περιφρούρηση της νομιμότητας στις παραλίες. Η ατμόσφαιρα καθίσταται ακόμα πιο αποπνικτική από τα διαρκώς οξυνόμενα φαινόμενα κοινωνικού κανιβαλισμού και εκφασισμού, με προεξάρχουσα την αποτρόπαιη δολοφονία του Αντώνη Καρυώτη από το προσωπικό της Blue Star Ferries.

Πολιτικές εξελίξεις

Μετά και τις τελευταίες πλημμύρες (των οποίων ο τραγικός απολογισμός σε ανθρώπινες ζωές είναι ακόμα άδηλος) καθίσταται σαφές ότι τα πολιτικά πράγματα του τόπου μπαίνουν σε νέα φάση.

Δυόμισι μήνες μετά τη θριαμβευτική επανεκλογή του κι έχοντας απέναντι του τον ΣΥΡΙΖΑ σε κατάσταση περιδίνησης και το ΠΑΣΟΚ σε φάση παρατεταμένου μακάριου ύπνου, θα περίμενε κανείς ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα διήνυε την πιο άνετη περίοδο της θητείας του.

Η κατάσταση είναι όμως ολωσδιόλου διαφορετική. Η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός περνάνε την πιο δύσκολη φάση της διακυβέρνησής τους. Για πρώτη φορά είναι πάνδημη η αποδοκιμασία της κυβέρνησης για την αποτυχία της να αντιμετωπίσει τις πλημμύρες.

Το βασικό πρόβλημα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι βρίσκεται προ των ευθυνών του γιατί δεν έχει πια καμία δικαιολογία να προβάλει:

  • Δεν μπορεί να επικαλεστεί τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης γιατί κυβερνάει ήδη πέντε χρόνια με ανύπαρκτη αντιπολιτευση και τη μεγάλη πλειονότητα των ΜΜΕ να τον στηρίζει ανεπιφύλακτα.
  • Δεν μπορεί να επικαλεστεί την ακρότητα των φαινομένων της κλιματικής κρίσης γιατί οι συνέπειες τη κλιματικής κρίσης είναι το πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει στις μέρες μας η Πολιτική Προστασία και όχι η δικαιολογία για την αποτυχία της να το αντιμετωπίσει.
  • Δεν μπορει να επικαλεστεί το ότι παρά τις καταστροφές, προστατεύτηκαν οι ανθρώπινες ζωές, γιατί και στις φωτιές και στις πλημμύρες έχουμε δεκάδες θύματα.
  • Δεν μπορεί να επικαλεστεί το “θαυματουργό” 112 και την περιβόητη ατομική ευθύνη γιατί οι κάτοικοι της Καρδίτσας δεν είχαν προειδοποιηθεί για το κακό που ερχόταν και δεν είχαν λάβει οδηγίες διαφυγής από τις Αρχές.
  • Δεν μπορεί να επικαλεστεί το ότι γλιτώσαμε τα χειρότερα ως προς τις καταστροφές, γιατί τέτοιας έκτασης καταστροφές δεν έχουμε δει στο παρελθόν.
  • Δεν μπορεί να επικαλεστεί το ότι τουλάχιστον τα σωστικά συνεργεία συνέδραμαν γρήγορα τους πλημμυροπαθείς γιατί 48 ώρες μετά την πλημμύρα υπάρχει ακόμα κόσμος στις στέγες χωρίς φαγητό και νερό.
  • Δεν μπορεί να επικαλεστεί το στοιχείο της έκπληξης γιατί η Καρδίτσα είχε πνιγεί ξανά το 1994 και το 2020 -επί πρωθυπουργίας Μητσοτάκη.
  • Δεν μπορεί να επικαλεστεί την υπόσχεση ότι είναι τελευταία φορά που ζουμε το απόλυτο χάος γιατί το ίδιο είχε υποσχεθεί στην πλημμύρα του Σεπτεμβρίου του 2020 -και τα αποτελέσματα τα είδαμε.
  • Δεν μπορεί να επικαλεστεί ένα εντυπωσιακό σχέδιο έργων για την αποκατάσταση των ζημιών και την πρόληψη νέων καταστροφών, γιατί μετά τις πλημμύρες του Ιανού το 2002 (υποτίθεται ότι) διατέθηκε 1 δισεκατομμύριο ευρώ για έργα, εκ των οποίων 400 εκατομμύρια για αντιπλημμυρικά -τι έγινε με αυτά τα έργα, τι έγιναν αυτά τα χρήματα;
  • Δεν μπορεί να επικαλεστεί ένα εντυπωσιακό σχέδιο για την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας γιατί αυτό ακριβώς έλεγε ο Στυλιανίδης τον Δεκέμβριο του 2022, όταν δήλωνε ότι είχε βρει 2,2 δισεκατομμύρια για την Πολιτική Προστασία.
  • Δεν μπορεί να επικαλεστεί την αποτελεσματικότερη λειτουργία της κυβέρνησης σε σχέση με το παρελθόν γιατί ο καβγάς Δένδια με Κικίλια εν μέσω της κατάρρευσης του κράτους, είναι βγαλμένος από τα βάθη του ελληνικού παλαιοκομματισμού.
  • Δεν μπορεί να επικαλεστεί για τις πλημμύρες ακροδεξιάς υφής θεωρίες συνωμοσίας με Τούρκους, Πακιστανούς και άλλες σκοτεινές δυνάμεις που επιβουλεύονται το έθνος.
  • Τέλος, δεν μπορεί να επικαλεστεί τον… Τσίπρα για να φοβίσει και να συσπειρώσει γύρω του τους δυσαρεστημένους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει πια δικαιολογίες. Η ευθύνη για την αποτυχία είναι όλη δικιά του.

Γιάννης Αλμπάνης

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Shares